Вярващи се стекоха в храмовете на Голяма Богородица

Вярващи се стекоха в храмовете на Голяма Богородица

Православни християни от цялата страна се стекоха в събота храмове в цялата страна, за да почетат един от най-големите християнски празници. На 15 август православната църква празнува Успение на Света Богородица, наричано още Голяма Богородица.

Празникът е сред най-почитаните, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога. На този ден имен ден празнуват близо 200 000 българи.

Българският патриарх Неофит отбеляза днешния празник със Света Божествена литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която започна в 9.30 часа.

Троянският манастир "Успение Богородично", който отбелязва храмовия си празник в събота, се изпълни още преди обяд с хора, дошли да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица. Ловчанският митрополит Гавриил, в съслужение с игумена на манастира - Велички епископ Сионий, оглави тържествената Света литургия.

Заради пандемията от коронавирус, богослужението е на открита сцена в двора, предприети са и мерки за ограничаване струпването на хора. Въпреки това, поклонниците могат да влязат в храма, за да се помолят пред чудотворната икона, като след всеки тя се дезинфекцира.

Православни християни от цялата страна се събраха и в манастира "Свето Успение Богородично" в Арбанаси за храмовия му празник, за да се помолят за здраве и благоденствие на чудотворната икона на Плачещата Богородица.

И тази година традицията беше спазена и смятаната за чудотворна икона на Плачещата Богородица беше изнесена в двора на Арбанашкия манастир. Иконата е рисувана от атонски монах за Търново през 13-и век.

Бачковската света обител посреща големия християнски празник "Успение на Пресвета Богородица" изцяло преобразен. Изцяло обновени са дворовете, храмовете, иконостасите, фрески, икони.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." В памет на явяването ѝ пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

Споделяне

Още от Общество