Бойко Борисов за контактите си с Цветан Василев:

Взаимоотношенията са такива, каквито съм имал с всички политически партии

"Какво да има дебати по вота?! Какво да водим дебати?! Защо да им правя кворум, бе?!"

Бойко Борисов с Цветан Василев в Гигинския манастир.

"Взаимоотношенията са такива, каквито съм имал с всички политически партии, с всички, които са работили с кабинета."

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в четвъртък пред Нова телевизия отношенията си с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, чието име рязко доби широка публична известност след скандалния избор на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Цветан Василев е шеф на банка... Тази банка може би има, 6-7 неща има, за които сме помолили да бъде спонсор. Никога за партийни пари, никога! Една стотинка!", добави експремиерът, след което изреди за какво е молил банкера да дава пари: "За гигинския манастир, за волейбола, за мотокроса, за шахмата... Никога за избори, никога партийни пари!"

Борисов подчерта, че е искал пари от Василев, както и от много други банки, но само за държавата: "За партията никога нищо не съм искал!"

"Когато дойдохме, ние заварихме парите (на държавата – бел.ред.) в тази банка и намалихме парите с 300 милиона... И трябваше да стане плавано, защото ако се издърпат парите рязко от една банка, ще фалираш банката, а това са над милиард лева на български граждани", добави лидерът на опозицията.

По повод констатацията на лидера на ДПС Лютви Местан, че ако трябва да се говори за Делян Пеевски, разговорът няма да е от полза на ГЕРБ, бившият премиер обясни, че се е виждал неколкократно с медийния бос.

"И с Пеевски съм се виждал по различни проекти, особено в смесените района, и с Камен Костадинов... И с Мая Манолова", заяви Борисов, след което обаче отказа да предположи какво е имал предвид президентът Росен Плевнелиев, говорейки за олигархични кръгове, обвързани с медии.

"Всички говорят за олигарси и монополи, но никой не ги назовава, защото ще ги осъдят", заключи лаконично Борисов.

Борисов пак не коментира медиите на Пеевски, не знаел кой го е предложил за ДАНС

За пореден път бившият премиер не пожела да обясни защо медийната група около Делян Пеевски по време на мандата на ГЕРБ са лъскали имиджа на партията и министър-председателя.

"Като ви дойдат на гости питайте си ги", каза Борисов, добавяйки любимата си теза, че "аз не мога да определям медийната политика". После заговори за конспиративен сценарий на 60-70 добре подготвени офицери от бившата Държавна сигурност, които са работили срещу управлението му през последните 4 години.

"Това са много добри офицери от ДС, които са вече на по 60 години – те да създадат активни мероприятия, чрез слухове... Това са хора, много добре прикрити, никой не ги знае, много добре подготвени, могат да унищожат всеки", обясни председателят на ГЕРБ, отбелязвайки, че "срещу наши опоненти никога не се е чуло да правят (активни мероприятия – бел.ред.)".

Борисов не пропунса да разкритикува и лидера на ДПС Лютви Местан, разкривайки, че наскоро е събирал министрите от кабинета "Орешарски", за да им се "кара". "Аз имам приятели от министрите, които ми казват", добави той, намеквайки за източниците си на вътрешна информация от правителството.

"Ми то, като Станишев и Доган не знаят, идва ред мене да ме питате, така ли?.. Ми, не знам", заяви още Борисов, запитан дали знае кой е човекът, който пръв е предложил Делян Пеевски за председател на ДАНС.

В последните месеци лидерът на ГЕРБ за трети път сменя мнението си по тази тема. Веднага след избора на депутата от ДПС обяви, че е убеден, че почетният председател на движението Доган стои зад това назначение и дори го обвърза с план, целящ ликвидирането му. След това прехвърли отговорността за повишението на Пеевски на Станишев.

ГЕРБ се придържали към парламентарната практика, проваляйки заседанията на НС

"Ако днес те (депутатите от БСП, ДПС и "Атака" – бел.ред.) не дойдат пак на работа, ние отново няма да се регистрираме и ще покажем, че този парламент е импотентен, той не може да работи", коментира Борисов по повод комичното развитие на вота на недоверие, внесен от съпартийците му.

Дебатите, които трябваше да се проведат в сряда, пропаднаха заради отсъствието на депутатите от "Атака" и отказа на опозицията да се регистрира.

В началото на интервюто си Борисов уточни, че е приел да гостува, "защото явно трябва да разясняваме малко", тъй като "партийните вестници, партийните социалози" щели да тиражират манипулацията, че ГЕРБ сами са провалили вота си за недоверие, внесен заради новото Министерство на инвестиционното проектиране.

"Това закона го позволява ние не сме направили нищо, което не е позволено и не е парламентарна практика", заяви експремиерът по отношение на решението на депутатите му да не се регистрират за пленарното заседание в сряда, добавяйки, че ще сторят същото и в четвъртък, ако управляващото мнозинство не осигури кворум за провеждане на заседание.

"Най-безпомощният човек вчера беше Сергей Станишев... Търчеше по коридорите", подхвърли Борисов, възмущавайки се, че "17 депутати от БСП, ДПС бяха шизофреници, водевили", тъй като не се появили в пленараната зала.

"Не стига, че се е оспал и тича, и после се чуди какво да каже...", продължи да иронизира председателят на ГЕРБ, визирайки колегата си в БСП Станишев.

Опозицията не искала да ухажва, нито да вечеря с "пропадналата дама" Станишев

Подсетен от водещите, че преди ден социалистът определи саркастично Борисов, като джентълмен, заради решението му да провали дебатите по собствения си вот на недоверие, бившият министър-председател рязко подобри настроението си и с широка усмивка заключи, че явно Станишев се приемал за "дама".

"Само, че тази дама се явява много пропаднала дама, много зависима от ДПС и поддържана от "Атака". С тази дама ние никога не сме се ухажвали, не се ухажваме, не сме вечеряли и нищо не искаме да правим с тази дама", занарежда опозиционният лидер, видимо очарован от собственото си остроумие.

Настроението му обаче рязко се промени, след като водещите отново демонстрираха недоумение от логиката на ГЕРБ, с която партията бойкотира заседанието на парламента преди ден.

"Какво да има дебати по вота?! Какво да водим дебати?! Защо да им правя кворум, бе?!", избухна почти във фалцет Борисов, уточнявайки, че "днес ще искам и оставката на Миков – председателят на парламента трябва да си осигури кворум".

След това обясни и ролята на опозицията в Народното събрание: " Опозицията е да пречи, опозицията иска да свали това правителство!"

"Мишо Миков да не се прави на председател, защото не е, нелегетимно избран е... Да отиде да си събере заспалите 17 депутата. В противен случай те саботират нашия вот", заключи бившият премиер, добавяйки: "Ние ще се регистрираме, като дойдат другите. Ами като няма да дойдат, да разпускат парламента".

Споделяне

Още от България