Взрив на танкера "Места" край Констанца

Силна експлозия в 11,07 ч. в понеделник сутринта предизвика пожар на българския танкер "Места", акостирал край румънския град Констанца. Един моряк е загинал, а втори се издирва, според информация на румънски спасителни екипи, цитирани от Би Би Си, Ройтерс и АФП. Двама български моряци от "Места" са в неизвестност и се издирват, е официалната информация на собственика на танкера, параходство Български морски флот. 1 член на екипажа на кораба е с леки обгарания и е настанен в болница в румънския град Констанца.

Екипажът на танкера, акостирал на открития рейд на пристанището в Констанца, се състоял от 34 човека.

Според съобщението на параходство "Български морски флот" взривът на борда на "Места" избухнал в момент, когато екипажът почиствал празните танкове на кораба. Капитанът Вълкан Симеонов веднага е разпоредил евакуация на екипажа. 27 човека напуснали кораба, а петима останали в носовата част, където били в безопасност, до потушаването на пожара в късните следобедни часове от румънски спасителни екипи. Последните двама членове на екипажа в понеделник късно вечерта още не бяха открити от спасителните отряди.

Вследствие на взрива и пожара има разрушения по палубата на танкера, но няма информация за пробойни по бордовете. Тъй като танкерът е бил празен, в района на пристанище Констанца няма разлив на гориво. Капацитетът за превоз на гориво на "Места" е 75 хил.т.

"Места" пристигнал на румънското пристанище преди 10 дни. Според официалното съобщение на Български морски флот танкерът подготвял за ремонт танковете си.

В понеделник вечерта в Констанца пристига българският спасителен кораб "Тангра", към мястото на инцидента се е насочил още един кораб.

От "БМФ", собственик на танкера "Места", не уточняват имената на изчезналите моряци. Трима специалисти от параходство "Български морски флот" и представител на морската администрация веднага са заминали за мястото на инцидента. По заповед на министъра на транспорта и съобщенията Антони Славински е съставена комисия с представители на държавната морска администрация и "БМФ", за да се изяснят причините за инцидента.

Още от България

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?