Взрив уби 31 украински миньори, петима са в неизвестност

Мощен взрив с последвал го пожар гръмна в понеделник вечерта в шахта "Краснолиманская"на украинското миннодобивно предприятие "Угольная компания" на дълбочина 997 метра, съобщи РИА Новости.

От 48 миньори са оживели 12, които самостоятелно са се качили на повърхността. Един от тях е в болница. Намерени са телата на 31 миньори, останалите петима са в неизвестност.

Във вторник на брифинг във връзка с трагедията председателят на държавната комисия за разследване на причините за взрива в шахтата и вице-премиер на правителството на Украйна по въпросите на енергетиката Андрей Клюев съобщи, че миньорите са загинали в резултат на взрив на метан.

Според думите му телата на 20 миньори вече са разпознати, 17 са извадени на повърхността и откарани в Донецк за експертиза. Все още нищо не се знае за останалите петима.

В шахтата продължава да бушува пожар, отделя се голямо количество метан и е доста задимено.

Президентът Путин в телефонен разговор с президента Кучма е изказал дълбоки съболезнования на украинското ръководство и на народа на Украйна във връзка с трагедията в шахтата. Разговорът се е състоял по инициатива на украинската страна, съобщи пресслужбата на президента на Русия.

Путин и Кучма са се договорили да отложат във времето сроковете за планираните в близките дни съвместни руско-украински мероприятия.

Причината за взрива в шахтата "Краснолиманская" може да е нарушение на технологическите изисквания

Причината за взрива в шахтата "Краснолиманская" може да е нарушение на технологията за добив на въглища. Такава версия изказа председателят на независимия профсъюз на миньорите на Украйна Михаил Волинец.

По думите му "средно в този участък са добивали по 2350 тона въглища. Обгазяването на същия пласт представлява 30 кубически метра в минута".

"Ако съществуват такива количества на добив, то вентилационната система не е способна да се справи с количеството газ, който навлиза в изкопаното пространство", предположил Волинец.

Той напомнил, че мощността на взрива е била такава, че "ударната въздушна струя е погубила хора даже на конвейерния участък, откъдето се подава чист въздух в тунела".

В помощ на пострадалите и на семействата на загиналите правителството на Украйна е отпуснало 470 хиляди долара.

Във връзка с трагедията Генералната прокуратура на Украйна е възбудила углавно дело.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?