Взривен е домът на разследващ журналист от НТВ

Взривен е домът на разследващ журналист от НТВ

В разгара на кампанията на българските власти да покажат пред Брюксел реална борба с престъпността и корупцията, в София бе взривен апартаментът на разследващия журналист от Нова телевизия Васил Иванов.  Мощната бомба е била поставена пред жилището на Иванов в блок 28 в столичния квартал “Банишора” и е избухнала малко преди 3 ч. през нощта в четвъртък. Няма пострадали при инцидента.

Журналистът е автор на някои от най-скандалните разследвания на медията, сред които и разкритието за издевателство над затворници в Централния Софийски затвор, заснето с камера на GSM, заради което имаше уволнения. Иванов бе този, който “продаде” автомобилите на бившия главен прокурор Никола Филчев и на президента Георги Първанов, заради което столичен нотариус бе арестуван и срещу него бе заведено дело.

Атентатът предизвика буря от политически декларации и изявления на медии и неправителствени организации в подкрепа на свободата на словото.

По настояване на дясната опозиция вътрешният министър Румен Петков отиде в парламента и представи кратка справка за инцидента, както и предприетите мерки.

Управляващото мнозинството свърза атентата срещу журналиста Васил Иванов с предстоящи посещения на евроексперти у нас и заяви политическата си воля да продължи с реформите и борбата с организираната престъпност. Дясната опозиция повтори, че отдавна е време вътрешният министър да подаде оставка.

Взривното устройство с мощност около 0,5 кг тротил е било заложено до входната врата на апартамента, като при експлозията са разбити асансьорите, входните врати и прозорците на 7-те етажа на входа, а жилищата на два етажа са останали без стени. Нанесени са значителни щети и на петнадесетина паркирани пред входа коли. В момента на взрива в жилището са били майката и сестрата на журналиста. Няма пострадали, но са нанесени сериозни материални щети на входа.

В. Иванов: Имам идея кое разследване е причина за бомбата

“Имам идея кое точно мое разследване е причина за поставянето на бомбата пред вратата на апартамента ми, но от МВР ме помолиха засега да не обявявам нищо”, каза журналистът след среща в МВР с министър Румен Петков, главния секретар на МВР ген. Илия Илиев и директора на СДВР ген. Румен Стоянов.

Разследващият репортер припомни, че е получавал заплахи и затова сега ползва охрана. “Само че този път беше без заплаха. Направо гръмнаха. Така гръмна, че можеше да убие 20 човека”, каза той.

Васил Иванов декларира, че ще продължи разследванията си, каза директорът на “Новини и актуални предавания” на Нова телевизия Красимира Кръстева.”Той каза, че не просто ще продължи, но ще работи многократно повече”, допълни тя и посочи, че има конкретни подозрения с кое разследване на Иванов е свързан взривът.

Управляващите: Времето на атентата не е избрано случайно

Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков заяви, че е симптоматично съвпадението на експлозията с посещението на високопоставен представител на Европа у нас. И Борислав Ралчев от НДСВ смята, че не е случайно времето, избрано за атентата.

От мнозинството излязоха с декларация, в която осъдиха "варварския акт срещу представител на свободата на словото".

"Смущаващо е, че точно в момента, когато сигурността в страната е във фокуса на вниманието и оценките на европейските ни партньори, се случи точно това - взривен бе не само домът на един журналист, но беше застрашена свободата на словото у нас", се казва в документа.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че взривът има за цел да затвори устата на човек, който изпълнява гражданската си роля и подчерта, че отдавна е време за оставка на вътрешния министър, но тъй като няма такава, трябва да има вот на недоверие към кабинета.

Йордан Бакалов от ОДС беше категоричен, че МВР очевидно не работи по въпроса с поръчковите убийства и сплашванията.

Румен Петков: Работим с целия ресурс

От трибуната на Народното събрание вътрешният министър Румен Петков заяви: “Не си позволявам квалификации по престъплението, но като гражданин заявявам, че е изключително нагло и брутално посегателство върху пресата, медиите и журналистите. И то върху тази част от журналистите, които вадят на показ нелицеприятни неща”.

Министърът увери, че са взети всички мерки по случая. Работи се с целия ресурс, с който МВР разполага.

Премиерът Сергей Станишев определи като “безобразен” взрива пред дома на журналист от национална медия. Това е пряко посегателство върху свободата на словото, което изисква много сериозни мерки от държавата, каза Станишев, цитиран от правителствената пресслужба.

ДСБ обвиниха управляващите в неадекватност

Министър Румен Петков дойде в Народното събрание само да отбие номера, коментира пред журналисти в парламента депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Според него министърът можеше да събере достатъчно добра информация, да изложи пред парламента версии и да каже какви мерки ще вземе МВР, за да пресече такива престъпления. 

По думите му съвпадението между извършването на престъпления с голям обществен отзвук и събития с външнополитическо значение е случайно. Престъпният свят няма никакъв респект от властта, защото в последните няколко години по време на правителството на Симеон Сакскобургготски и на кабинета на Сергей Станишев секторът за сигурност се управлява от едни и същи хора - "червения генералитет", затова няма разкрито нито едно тежко престъпление, добави Атанасов.

Мощна вълна от декларации срещу атентата

В четвъртък следобед депутатът от ОДС Яне Янев внесе в деловодството на НС проект на декларация, с която парламентаристите да осъдят атентата.

Този акт е посегателство срещу демократичните завоевания на България и идва в момент, когато законността и сигурността у нас са във фокуса на вниманието на европейските ни партньори. Той се вписва в цялата поредица от публични убийства - но този път не в контекста на уличните битки между криминални групировки, а като саморазправа с будната съвест на българската журналистика, се казва в проекта. В него още се настоява МВР да предприеме извънредни мерки за максимално бързо разкриване на подбудителите и извършителите на атентата.

С декларации, осъждащи атентата, излязоха Съветът за електронни медии, Съюзът на българските журналисти, Съюзът на журналистите в България “Подкрепа”, Съюзът на българските национални електронни медии, Съюзът на издателите в България, журналистически общности в отделни медии.

В първото си участие в публичен разговор по интернет посланикът на САЩ у нас Джон Байърли коментира атентата срещу дома на журналиста така: “Журналистите трябва да могат да си вършат работата без да се страхуват или да се чувстват заплашени. Сигурен съм, че българското правителство иска да извърши пълно разследване на този случай.”

Според посланика свободата на пресата е един от основополагащите принципи на свободната и стабилната демокрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?