Ядреният регулатор чака проекта за АЕЦ "Белене"

Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/ очаква в началото на 2008 г. НЕК да внесе за разглеждане техническия проект и междинната обосновка на безопасността на блоковете в АЕЦ "Белене". Това ще стане след подписването на основния договор с руската компания изпълнител на проекта и доставчик на оборудването – "Атомстройекспорт", съобщи пред журналисти председателят на ядрения регулатор Сергей Цочев. Той поясни, че срокът на разрешението за проектиране, даден на НЕК от агенцията, важи до 2015 година, но самият процес на проектиране трае до непосредствения пуск на ядрената мощност.

Цочев обеща да се използва целия капацитет от български и европейски специалисти, за да се произнесе АЯР по проекта и обосновката на безопасността в рамките на препоръчителния срок от девет месеца. При това положение строителството на АЕЦ "Белене" може да започне през 2009 година.Проектът за втората ядрена централа у нас се съобразява със заданието да издържи земетресение с интензитет 8-ма степен по Медведев - Шпонхоер - Карник с определен фактор - сеизмично-тектоничната активност на Вранча, каза още Цочев.

Той допълни и, че се работи по въпроса с отработеното ядрено горива и в АЕЦ "Козлодуй" предстои изграждането на сухо депо за съхранението му.През 2009 година изтичат лицензите за съхранение на ядрено гориво, издадени на първи и втори блок на "Козлодуй", през 2011 - на трети, а през 2013 - на четвърти блок. АЯР ще пристъпи към ново лицензиране след подаването на необходимите документи от страна на централата, каза Цочев.

Споделяне

Още от Бизнес