Яхта с петима британци задържана от иранските революционни гвардейци

Иранските революционни гвардейци потвърдиха, че в ирански териториални води в Персийския залив са били задържани петима британци, предаде Ройтерс във вторник.

Охраната на иранските териториални води в района на Персийския залив е поверена на ВМС на корпуса революционни гвардейци.

Снощи британският външен министър Дейвид Милибанд съобщи, че състезателна яхта с петима британски граждани на борда е била задържана на 25 ноември в Иран, след като неволно навлязла в ирански води. Яхтата плавала от Бахрейн за Дубай. Петимата членове на екипажа са добре.

Британското министерство на външните работи веднага се е свързано с представители на иранските власти в Лондон и в Техеран, още вечерта на 25 ноември, за да поиска разяснения по случая и да се опита да потърси бързо решение.

Иранската агенция ФАРС предаде във вторник, че твърденията за задържани британци в Иран все още се проучвали от властите. "Подробностите по това произшествие се изясняват и след като ситуацията се изясни, сведенията ще бъдат предоставени на широката общественост", заявил говорител на иранското външно министерство.

Това не е първият подобен случай в британско-иранските отношения. През март 2007 г. петнайсет британски военнослужещи бяха задържани от Иран при спорни обстоятелства в Персийския залив. Иран ги обвини, че са навлезли в негови териториални води, а Лондон настояваше, че британците всъщност са се намирали в иракски води, където са имали право да плават, но се извини за инцидента и британците бяха освободени.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?