Янаки Стоилов: Ако АБВ стане партия, ще изключим от БСП членовете й

Хора, печелили обществени поръчки при ГЕРБ, разширявали позициите си и при това правителство

Янаки Стоилов, сн. БГНЕС

Ако проектът на Георги Първанов, с който той ще се яви на европейските избори в края на май, прерасне от гражданско движение в партия, тогава БСП ще има основание да изключи от редиците си бившия държавен глава. Това стана ясно в понеделник от думите на заместник-председателя на социалистите Янаки Стоилов.

Пред бТВ той обясни, че хората, предприели подкрепа за АБВ, са загубили доверието на БСП и не могат да заемат ръководни длъжности. Изказването си заместникът на Станишев допълни с уговорката, че ако социалистите, ангажирани с АБВ преустановят тази подкрепа, ситуацията търпи промяна.

На свое заседание в събота Националния съвет на БСП сне политическото доверие от Георги Първанов и бившия вътрешен министър Румен Петков, които започнаха организацията на паралелна лява листа за европейските избори, която да бъде оглавена от Ивайло Калфин.

На въпрос честно и морално ли е политическото поведение на Георги Първанов, Стоилов отговори, че такова действие е политически недопустимо и не е израз на политическа последователност и на почтено отношение.

Заместник-председателят на БСП обясни и отношенията между партията му и коалиционният ѝ партньор ДПС, които са чест обект на критика от страна на бившия президент и неговите последователи.

"Това правителство беше формирано, за да изтласка ГЕРБ и определени лица и групи, да не се окаже, че някои толерирани при предишното управление сега разширяват своите позиции”, обясни Стоилов. По думите му обаче хора, печелили обществени поръчки по време на миналия кабинет, продължават да имат позиции и да ги разширяват.

Съобразяваме се с факта, че сме партньори с ДПС, но фактът, че техните избиратели са бедни хора, значи, че и те би трябвало да се съобразяват с тази политика”, посочи Янаки Стоилов.

БСП води лява политика, но не толкова радикална колкото изисква заявената от нея позиция. Социалистите трябва да се превърнат в преграда срещу национализма и популизма със социален ляв радикализъм, обяви Стоилов и призова за пореден път "да преодолеем плоската политика с прогресивна”.

На другото обвинение от страна на АБВ, че БСП не изпълнява предизборните си ангажименти пък, отговори по Нова телевизия шефката на социалната комисия в НС Корнелия Нинова.

Според нея 90% от обещанията на управляващите в социалната сфера са изпълнени с изключение само на две – въвеждането на третия елемент от промените в плоския данък – 20-процентно облагане на доходите над 4 500 лева и предсрочното пенсиониране, когато не достигат две години стаж.

Не сме се отказали от АЕЦ "Белене", коментира Нинова обвиненията на АБВ, че управляващите са се отказали от реализацията на проекта за втора българска ядрена централа. По думите ѝ не се работи по него, защото в момента тече арбитраж и защото няма инвеститор, "който беше изгонен от ГЕРБ".

Тя определи като манипулация с факти внушението на Румен Петков, че левият избирател ще бъде изправен пред избора "Пеевски или Първанов" заради "силната прегръдка" между ръководството на БСП и Делян Пеевски. "С какво точно Пеевски повлия на решението ни за пенсионната реформа или на плоския данък", попита Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?