Яне Янев става съветник на Борисов за борба с корупцията

"Поради характера на работата" си лидерът на РЗС ще ограничи максимално публичните си изяви

Яне Янев става съветник на Борисов за борба с корупцията

Премиерът Бойко Борисов е назначил лидера на РЗС Яне Янев за свой съветник по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта, но все още не е издадена заповед за ресорите му, съобщи в четвъртък вечер сайтът на вестник "24 часа“.

Назначението е станало във вторник, а в момента се търси кабинет за него в сградата на Министерския съвет, съобщава още изданието.

От МС потвърдиха новината и пред Mediapool.

След като не успя да влезе в предишния парламент, партията на Яне Янев РЗС подкрепи ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври м.г. и не издигна свои кандидатски листи. Преди евроизборите през 2014 г. РЗС и ГЕРБ подписаха споразумение за партньорство, а по-късно лидерите Янев и Борисов се договориха за създаване на съвместен експертен съвет за борба с корупцията, който да бъде ръководен от Янев.

В 41-ото Народно събрание, когато ГЕРБ управляваше, Янев често сменяше позицията си спрямо Бойко Борисов. След като първоначално подкрепи правителството на ГЕРБ, след това рязко мина в опозиция. На президентските избори през 2011 г., когато участва с кандидата си Атанас Семов, Янев разпространи билбордове със заканата: "Ще уволня Бойко Борисов", а на балотажа подкрепи претендента на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Докато "уволняваше“ Борисов, Яне Янев плашеше, че ще направи турне из европейските столици с флашки, пълни със записани разговори на лидера на ГЕРБ.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в петък, че решението за Янев е лично на премиера, който сам си го е избрал.

С назначението на Янев 11-те места в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов вече са попълнени.

"Политическият съвет на РЗС оценява високо назначаването на председателя на партията Яне Янев за съветник в политическия кабинет на премиера Борисов, и то в момент, когато официално бе публикуван докладът на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка", се казва в официалното съобщение на партията по повод новия пост на лидера ѝ.

"Убедени сме, че Яне Янев ще отговори подобаващо на предизвикателствата и ще реализира успешно ангажиментите, които е поел пред премиера и държавата. През всичките си години в българския политически живот Янев е доказал както професионалните си качества в защита на българските граждани и държавния интерес, така и личната си решителност в борбата с корупцията на всички нива, за което многократно е получавал международно признание и съдействие", пишат от РЗС.

"Предвид спецификата на поетите отговорности и високата натовареност, Яне Янев, съгласно устава на РЗС, делегира своите публични, организационни и административни функции в партията на заместник- председателя Радослав Танев. Пресцентърът на РЗС изпълнява изричното желание на г-н Янев да информира обществото и медиите, че поради характера на работата му той ще ограничи в максимална степан публичните си изявления", завършва съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България