Яне Янев: Бареков скоро ще е подсъдим за вземане на пари от Цветан Василев

Скандал между евродепутата Николай Бареков и лидера на РЗС Яне Янев доведе до изненадващото разкритие, че съвсем скоро прокуратурата ще вкара в съда дело срещу Бареков, защото е "вземал пари от фалиралия банкер Цветан Василев".

Интригата между двамата се завъртя покрай издигането на кандидатурата на Йордан Лечков за кмет на Сливен. Първоначално беше съобщено, че Янев и Бареков застават заедно зад Лечков, но в последния момент РЗС се оттегли от тази кампания. Това провокира първо Бареков, който изстреля серия от хули срещу Янев.

"Очевидно болонката на властта е била посъветвана от господаря си да оттегли подкрепата на изчезналата си партийка за Данчо Лечков. Това е чудесна новина и за самия Лечков, особено ако е решил да играе докрай срещу ГЕРБ и статуквото на изборите за кмет на Сливен", написа Бареков в личния си профил във Фейсбук.

Евродепутатът говори за Янев като за "политическа пачавра" и "помияр с нежни ръчички".

Пред Mediapool Бареков допълни, че е приел подкрепата на Яне Янев в името на "компромиса". Сега обаче е разбрал, че господарят на Янев му е дръпнал юздите и вече изпитвал облекчение. "Не е вярно, че местната организация на РЗС е подкрепила Лечков. Беше точно обратното - Янев от София го подкрепи защото знае, че той е силна кандидатура, обаче явно не са му позволили", каза Бареков.

След което в името на свободата на медиите постави въпрос помни ли някой през първите страници на кои медии преди година Янев "ме плюеше всеки ден".

Яне Янев му отвърна "подобаващо". "Под достойнството ми е да коментирам подобни недоразумения в българската журналистика, които бяха трансферирани комерсиално в политиката". С уговорката, че ще коментира все пак, за да задоволи любопитството на Mediapool, Янев каза, че Бареков говори тези неща, защото е притеснен от делата срещу него. Самият Янев бил завел три дела за клевета срещу евродепутата, всяко с иск за около 25 000 лева.

Яне Янев, който е съветник на премиера Бойко Борисов за борбата с корупцията, разкри и нещо много по-интересно за делата срещу Бареков. "Бареков е много по-притеснен от досъдебното производство, което очаквам да влезе в съда до края на октомври. Става дума за едни документи, които са собственоръчно написани от фалиралия банкер Цветан Василев, от които става ясно, че е давал пари на Бареков", каза Янев пред Mediapool, но не пожела да влезе в подробности.

Той прогнозира, че "ако прокуратурата си свърши работата", съвсем скоро Николай Бареков ще стане първият отзован български евродепутат. Янев допълни, че документите по тази афера са пристигнали в централата на РЗС в оригинал и са предадени веднага на прокуратурата.

Лидерът на РЗС и преди е разкривал кои ще са бъдещите клиенти на прокуратурата. Той първи заговори за предстоящите проблеми на бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров. Към момента Киров е с 10-годишна присъда, произнесена на първа инстанция.

Самият Цветан Василев отрича да е финансирал политическия проект на Николай Бареков, но е признавал, че е давал пари за неговото токшоу по ТВ7.

Яне Янев коментира пред Mediapool и излизането на светло на бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски. Според него Пеевски явно е решил да скъса с политиката, за да гради бизнеса, който му е останал.

На предстоящите избори РЗС ще обяви война срещу кметовете-феодали. Партията ще подкрепи и някои от успешните, по думите на Янев, кметове на ГЕРБ като тези в София, Стара Загора и Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?