Премиерският съветник Яне Янев се оказа доказан клеветник

Румен Овчаров осъди за 10 000 лв. лидера на РЗС за думите му, че е част от "мафиотска мрежа"

Снимка: БГНЕС

Назначеният през януари от премиера Бойко Борисов за негов съветник по антикорупционните въпроси Яне Янев се оказа доказан клеветник, става ясно от окончателното решение на Софийския градски съд (СГС), постановено по дело, заведено срещу лидера на РЗС от бившия енергиен министър Румен Овчаров.

СГС потвърждава изцяло становището на Софийския районен съд (СРС), който на 19 септември м.г. глобява Янев с 1500 лева, постановявайки да плати на ищеца обезщетение в размер на 10 000 лева.

Двата съдебни състава, разгледали казуса, са единодушни, че лидерът на РЗС е оклеветил Овчаров, приписвайки му престъпление. Става въпрос за реплика на Янев от участието му в предаването "Лице в лице" по бТВ на 11 април 2013 г., според която "Румен Овчаров е част от организирана престъпна група".

"Това е една от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода. И аз съм добре запознат с всичко това, защото документите са във Върховната касационна прокуратура", допълва тогава подсъдимият, помолен от водещите Цветанка Ризова и Димитър Цонев да уточни с какво се занимава тази група и кои са останалите ѝ членове.

При постановяването на осъдителната присъда на Янев съдия Силвия Цепова от СРС отбелязва в мотивите си, че за да има приписване на престъпление, като форма на клевета, трябва съответното твърдение "да съдържа въвеждане на конкретни факти, относно време, място, начин и обща характеристика на извършеното от тъжителя, така щото същите да олицетворяват престъпно посегателство".

"Инкриминираният израз очертава твърдение за настъпили факти по начин, че точно и ясно описва време, място и поведение на лицето, по отношение на което е изречен. Казаното от подсъдимия Янев не сочи субективното му възприятие и оценка за прехода – в неговите различни прояви и форми (в политически, икономически и социален аспект), а описва, като конкретно въвежда времето за което говори, мястото за което говори и поведението на лицето по отношение на което говори – тъжителят Овчаров. Изреченото съдържа ясно описание на конкретно поведение за конкретно лице, като е въведено твърдението Овчаров да е част от фактически конструирана група, която е описана в изреченото, като престъпна такава", аргументира се районният съд в мотивите си по делото, с които Mediapool разполага.

Съдия Цепова взима предвид и обстоятелството, че към момента на изричането на репликата двете страни по делото са действащи политици, но категорично отхвърля хипотезата твърдението на Янев да може да бъде разглеждано като част от политическата риторика.

"Когато изявленията на функциониращия политик са концентрирани в излагане на тези, доводи, предложения, въпроси, спор относно съществен и значим за обществото проблем, то те биха могли да отразяват начин на протичане на политически дебат, обезпечаващ правото на словото и информираността на обществото. Когато съдържателната част от изречени реплики не е елемент от провеждан спор или дебат, когато съдържа твърдения за настъпили обстоятелства и те са неверни, същевременно покриващи състав на престъпно деяние, изречени с ясно съзнание и цел да засегнат негативно репутацията на друго лице, то те не биха могли да бъдат част от развил се дебат, защото не притежават изначалните базисни характеристики за това", приема СРС.

Тези изводи се споделят напълно от Софисйкия градски съд, който окончателно е потвърдил решението на първата инстанция по делото в петък. Мотивите на втората инстанция обаче все още не са написани.

След въпросното участие на Яне Янев в предаването "Лице в лице" Румен Овчаров определи твърденията му като "дрънканици", а самия него, като "Пинокио, чийто нос расте с всяка нова лъжа, която произнася". А на последвалите избори за 42-о Народно събрание (НС) РЗС на успя да влезе в парламента и Янев постепенно изпадна в миманса.

Името му нахлу в медийното пространство отново в края на януари т.г., когато стана ясно, че Борисов го е назначил за свой съветник, след като РЗС подкрепи ГЕРБ на последните предсрочни избори и не издигна свои кандидат-депутатски листи.

В 41-ото НС, когато ГЕРБ управляваше, Янев често сменяше позицията си спрямо Бойко Борисов. След като първоначално подкрепи правителството на ГЕРБ, след това рязко мина в опозиция. На президентските избори през 2011 г., когато участва с кандидата си Атанас Семов, Янев разпространи билбордове със заканата: "Ще уволня Бойко Борисов", а на балотажа подкрепи претендента на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Докато "уволняваше" Борисов, Яне Янев плашеше, че ще направи турне из европейските столици с флашки, пълни със записани разговори на лидера на ГЕРБ.

Както Mediapool вече писа, покрай трудоустрояването на Янев стана известно и, че съпругата му Галя Янева е сред спечелилите конкурса за съдебни помощници в Софийския градски съд. Тя бе класирана на 12-о място от общо 16 свободни позиции за съдебен помощник в съда. Конкурсът е бил проведен миналата година, малко преди да започнат скандалите в СГС. Комисията е била съставена от най-близките съдии до тогавашната шефка Владимира Янева – Богдана Желявска, Петя Крънчева и Иво Дачев. В момента Владимира Янева е отстранена от съдебната система заради участието си в скандала "Червей". Срещу нея се води досъдебно производство за разрешаване на незаконно подслушване, но все още на са ѝ повдигнати никакви обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от България