След като милицията разчисти барикадите на протестиращите в Киев

Янукович прояви признаци на отстъпчивост, но без готовност за оставка

Обеща освобождаване на демонстранти и споразумение с ЕС през март, но и отношенията с Москва са приоритет

Янукович прояви признаци на отстъпчивост, но без готовност за оставка

Украинският президент Виктор Янукович прояви във вторник признаци на отстъпчивост, като обеща освобождаване на арестувани демонстранти и евентуално подписване на споразумение с ЕС още през март догодина. Заедно с това обаче по време на среща с тримата си предшественици той не даде сигнал, че е склонен да се съобрази с призивите на опозицията за оставка и обяви, че възстановяването на търговските отношения с Москва нямат алтернатива.

Часове по-рано частите за борба с безредиците разчистиха барикадите и палатковите лагери на протестиращи срещу завоя към Москва с отказа да бъде подписано споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Освобождаване на арестуваните демонстранти

Янукович каза, че призивите на опозицията за революция заплашват националната сигурност. В същото време обаче съобщи, че е поискал от главния прокурор да издейства освобождаването на някои от демонстрантите, арестувани след сблъсъци с полицията.

"Ще бъдат пуснати участниците в протеста, срещу които не са предявени тежки обвинени", уточни той и добави, че би желал по-бързо да бъде отгърната "тази неприятна страница".

Янукович подчерта, че отговорност ще се търси от всички нарушители на закона по време на събитията на площада - както сред демонстрантите, така и сред служителите на реда. През нощта на 30 ноември срещу 1 декември бяха арестувани около 15 демонстранти и десетки, включително журналисти, получиха наранявания.

Срещата на Янукович с тримата му предшественици - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко - се приема като първа крачка към организирането на "кръгла маса", но засега постигането на съгласие е съмнително на фона на категоричните искания за оставка на президента.

Споразумение с ЕС през март

Леонид Кравчук съобщи от своя страна, че държавният глава е одобрил план за подписване на споразумение за асоцииране между Украйна и Европейския съюз през март 2014 година.

Янукович уточни, че започва "конкретна работа с ЕС, която ни бе предложена от Европейската комисия".

Украинска делегация начело с първия вицепремиер Серхий Арбузов ще замине в най-скоро време за Брюксел, за да обсъди въпроси, свързани със споразумението за асоцииране с Европейския съюз, процесът на чието подписване бе преустановен от Киев в края на миналия месец и стана причина за мащабните протести.

Правителството е поръчало на работна група, оглавявана от първия заместник министър-председател, да продължи преговорите по отделни аспекти от прилагането на спогодбата и по-конкретно в контекста на подготовката на съответна "пътна карта". Миналата седмица група украински експерти бе на посещение в Брюксел, където проведе предварителни консултации по темата.

Възстановяването на отношенията с Русия без алтернатива

След днешната среща Янукович отбеляза, че регулирането на газовия въпрос в отношенията между Украйна и Русия е приоритет за Киев.

В момента цената на руския газ за страната "превишава средноевропейската с над 200 долара" и поради тази причина за последните три и половина години Украйна е понесла загуби за над 20 млрд. долара, каза президентът и изтъкна, че възстановяването на търговските отношения с Москва няма алтернатива.

Западът се опитва да посредничи в Киев

На този фон западни топ дипломати пристигат в Киев. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще разговарят както с представители на управляващите, така и с опозицията.

Нюланд пристига в Украйна от Москва, след като по-рано открито подкрепи протестиращите за европейско бъдеще на страната.

Преди пристигането си пък Катрин Аштън изрази безпокойство, че деблокирането на административните сгради от милицията може да осуети намирането на изход от кризата.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пък се обади на президента Янукович и изрази дълбокото си безпокойство от възможна ескалация на насилието.

Германското списани "Шпигел" съобщи, че канцлерът Ангела Меркел и Европейската народна партия (ЕНП) искат да засилят позициите на украинския политик и професионален боксьор Виталий Кличко чрез общи публични изяви. Целта е той да се превърне във водач на опозицията и конкурент на Виктор Янукович за президентския пост.

Кличко се смята за носител на надеждата за сближаване на Украйна с Европейския съюз, но според наблюдатели към момента му липсват реторическите умения и политическия опит, необходими за една кандидат президентска кампания.

Милицията разтури барикадите

Украинската милиция разтури тази нощ барикадите на проевропейските демонстранти, като сблъсъците започнаха около 03.00 ч. местно време.

Силите на реда използвали палки срещу демонстрантите. Според опозиционната партия "Свобода" са ранени десет протестиращи, един от които е със счупени ребра.

Столичният квартал с административни сгради е осъмнал без барикади. Милиционери с каски и щитове контролират преминаването на коли и пешеходци по улицата, която води до сградата на правителството.

Мобилизацията на опозицията, която иска оставката на президента Виктор Янукович заради отказа му да подпише споразумение с ЕС, сега е съсредоточена само на площад "Независимост" и част от съседния булевард "Крешчатик" при засилено милиционерско присъствие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?