Янукович ще обжалва до последно победата на Юшченко

Часове след като Централната избирателна комисия в Украйна обяви официално изборната победа на прозападния опозиционен кандидат Виктор Юшченко, от екипа на неговия опонент Виктор Янукович обявиха, че ще обжалват изборните резултати пред Върховния съд.

Междувременно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) поздрави във вторник Юшченко за изборната победа. Генералният секретар на ОССЕ Ян Кубиш заявява, че Виктор Юшченко, украинският народ и украинските институции през последните седмици се превърнаха в пример за демократична зрялост и ангажимент към демократичните ценности.

Наблюдателите от ОССЕ обявиха прегласуването на 26 декември за значително по-близко до международните норми, отколкото предишното гласуване на 21 ноември. Тогава за победител на президентските избори бе обявен проруският премиер Виктор Янукович, но резултатите бяха отменени от Върховния съд заради масови нарушения на изборния процес.

Кандидатът на Москва ще обжалва до последно

Шефът на изборния щаб на Янукович обаче заяви, че в сряда ще оспорват пред съда официално обявената победа на Юшченко и ще настояват за насрочването на нови президентски избори. Според Чорновил САЩ настоявали церемонията по встъпване в длъжност на Виктор Юшченко

да бъде на 16, а не на 18 януари, тъй като американският държавен секретар Колин Пауъл имал възможност да пристигне в Украйна единствено на 16 януари.

Чорновил заплаши, че привърженици на Янукович от източните райони на Украйна ще започнат протести в Киев срещу победата на Юшченко.

Виктор Янукович, който е подкрепян от Москва, заяви на пресконференция, че ако жалбата му пред украинския съд не бъде удовлетворена, той ще се обърне към Европейския съд за правата на човека.

Експремиерът подчерта, че получената на 26 декември разлика от два милиона гласове между него и съперника му, се дължи на промените в избирателните процедури, които според Янукович са били приети от парламента в разрез с конституцията.

По данни на ЦИК Юшченко е спечелил 51,99% от гласовете, а Янукович, е получил 44,2%.

Официалното обявяване на резултатите дава възможност на Юшченко, който водеше масовите опозиционни протести срещу фалшификацията на изборите от 21 ноември, да положи клетва като третия президент на Украйна.

Председателят на ЦИК Ярослав Давидович обяви изборните резултати на живо по украинската телевизия малко преди полунощ на 10 януари, когато изтичаше крайният срок.

Кореспондентът на ББС посочва, че Юшченко е човек, който разбира вътрешните властови механизми , тъй като е бил и министър - председател, и шеф на Централната банка.

Преди да встъпи в длъжност, решението на ЦИК трябва да бъде официално обнародвано.

Това дава възможност на Янкунович да предприеме още съдебни действия срещу обявените изборни резултати, макар че според анализатори надеждата за обрат в последната минута е минимална.

Юшченко получи поздравления за изборната победа от германския канцлер Шрьодер, френския президент Ширак и други западни лидери още преди обявяването на официалните резултати.

Руският президент Путин, който подкрепяше своя кандидат Янукович, все още не е поздравил победителя Юшченко. Все още няма съобщение и българският президент Георги Първанов да е поздравил новоизбрания украински президент.

Върховният съд вече отхвърли четири жалби на Янукович за изборни измами при прегласуването от 26 декември.

Юшченко определи съдебните действия на опонента си като "мъчение за нацията". Той не може да бъде обявен за официален победител, докато Юнукович не изчерпи всички законови възможности за оспорване на резултатите.

Щабът на победените плаши с протести на донецки привърженици в Киев

Тарас Чорновил заплаши, че гневни привърженици на Янукович от източния Донецки район могат да нахлуят в Киев и да протестират срещу победата на Юшченко.

Политическото напрежение в Украйна произтича отчасти от разделението между източните, предимно рускоезични части на страната, и централната и западната част, където има силен национален дух, отбелязва Асошиейтед прес.

Привържениците на Янукович твърдят, че президентството на Юшченко може да маргинализира рускоезичното население и да предизвика проблеми с Русия, която е най-големият търговски партньор на Украйна и основен доставчик на нефт и газ.

Юшченко обеща да работи срещу клановете - предимно от източна Украйна - които контролират голяма част от индустрията и са съсредоточили националното богатство. Очакванията са прозападният реформатор да предприеме действия срещу ширещата се корупция в страната.

Освен това се очаква Юшченко да работи за по-тясната интеграция на Украйна с НАТО и ЕС. За разлика от него Янукович обещава да включи Украйна в икономически съюз с Русия и Беларус.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?