Япония и Китай засилват икономическото си сътрудничество

Япония и Китай засилват икономическото си сътрудничество
Япония и Китай се споразумяха да засилят сътрудничеството си в областта на икономиката и финансите, съобщи японският финансов министър Таро Асо, цитиран от Ройтерс.
 
Китайският му колега Сяо Цзе, който пропусна вчерашната тристранна среща с японския и южнокорейския си колеги заради извънредна среща у дома, все пак пристигна в Япония за преговори с Асо, за да разсее спекулациите, че отсъствието му е сигнал за проблеми в дипломатическите отношения.
 
"Активно обменихме мнения за състоянието на икономиката и финансите в Япония и Китай и за нашето сътрудничество във финансовата сфера", каза пред репортери Асо след срещата, в която взеха участие високопоставени представители на финансовото министерство и централната банка.
 
"За мен бе от голямо значение, че препотвърдихме нуждата от финансово сътрудничество между двете страни и от обмяна на опит в икономическите политики", допълни той.
 
Двамата не са обсъдили въпроси като валутите и геополитическите рискове от севернокорейската ядрена програма на срещата, проведена в кулоарите на годишното заседание на Азиатската банка за развитие в Йокохама, отбелязва БТА.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?