Япония изпревари Китай като най-голям чужд кредитор на САЩ

Япония изпревари Китай като най-голям чужд кредитор на САЩ

Япония е изпреварила през юни Китай като най-голям чужд притежател на държавни облигации на САЩ, увеличавайки ги до близо тригодишен максимум, съобщи Министерството на финансите на САЩ, цитирано от световните агенции в петък. Това се случва на фона на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Притежаваните от Япония американски държавни облигации са се увеличили до 1.122 трилиона долара през юни спрямо 1.101 трилиона през май - най-големият обем от октомври 2016 г.

Това не е първият път, когато Япония изпреварва Китай по този показател. От януари до май 2017 година Япония също е притежавала повече американски държавни облигации от Китай.

"Обикновено ниски и негативни лихви на пазара на държавен дълг правят американските държавни облигации по-привлекателни от европейските и японските", обясни Бенджамин Джефри, стратег по лихвите в "Би Ем О Кепитъл маркетс" (BMO Capital Markets) в Ню Йорк.

През юни Китай е бил вторият най-голям притежател на държавни облигации на САЩ на стойност 1.112 трилиона долара спрямо 1.110 трилиона долара през май.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?