Япония още търси решение за замърсената вода в АЕЦ Фукушима

Япония още търси решение за замърсената вода в АЕЦ Фукушима

Представители на японското правителство казаха на специален брифинг за дипломати, че все още обмислят варианти за справяне със замърсената вода в претърпялата авария атомна електроцентрала Фукушима, на фона на безпокойството, че тази вода може да бъде изхвърлена в океана, предаде Ройтерс в сряда.

Голяма маса замърсена вода - повече от един милион тона към август, се трупа в АЕЦ, силно повредена през 2011 г. от земетресение и цунами. Операторът на АЕЦ Фукушима, Тепко (Tepco) се опитва да охлади разтопените горивни пръти като ги облива с вода. Тепко каза, че към средата на 2022 г. вече ще е изчерпал резервоарите, в които съхранява тази вода.

Днешната среща беше предшествана от предишна през август, на която правителствен екип от експерти търсеше начини за реши проблема с водата. Окончателното решение на правителството ще бъде основано на доклад на този експертен екип.

Запитан от дипломат кога се очаква да бъде готово експертното становище, представител на японското правителство каза, че няма строго определен краен срок.

На днешния брифинг присъстваха 27 дипломатически представители от 22 държави и региони, включително Южна Корея и САЩ. На брифинга не е имало излагане на искания или протести, беше съобщено на последвала пресконференция.

"Имайки предвид прозрачността, Япония ще продължи да осигурява на международната общност информация (за ситуацията във Фукушима)", каза ръководителят на отдела за международно сътрудничество в японското МВнР Коичиро Мацумото в началото на брифинга, на което присъстваха и журналисти.

Срещата се проведе след като Южна Корея, въвлечена в търговски и и териториални спорове с Япония, миналия месец извика висш представител на японското посолство в Сеул, за да иска информация за японската позиция спрямо замърсената вода във Фукушима.

Представител на японското външно ведомство обаче подчерта пред журналисти, че от катастрофата през март 2011 г. е имало повече от 100 брифинга за дипломати.

В АЕЦ Фукушима обработената, но радиоактивна вода се съхранява в над 100 резервоара, предаде Асошиейтед прес.

Според експерти, тези резервоари представляват риск от наводнение и радиация и затрудняват усилията за обеззаразяване. Те препоръчват контролирано изливане на тази вода в морето, но местните жители се противопоставят на това.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят