Япония протестира срещу разполагането на руски войски на Курилските острови

Япония протестира срещу разполагането на руски войски на Курилските острови

Японският министър на отбраната Томоми Инада изрази протест срещу разполагането на руска дивизия на южните Курилски острови, както и на ракети клас "земя-кораб", съобщи агенция Киодо. Инада изразила протеста на двустранна среща в Токио с руския си колега Сергей Шойгу.

На южните Курилски острови Итуруп и Кунашир миналата година бяха разположени брегови ракетни комплекси "Бастион" и "Бал". През 2015 г. там бяха поставени на бойно дежурство зенитни ракетни комплекси "Тор-М2У". Сега Русия проучва възможността за създаване на база на Тихоокеанския флот на Голямата Курилска верига.

През февруари руското министерство на отбраната съобщи, че тази година се планира да завърши формирането на четири нови дивизии, включително за защита на Курилите, припомня ТАСС.

Същевременно по време на срещата руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че укрепването на отбранителните връзки между Русия и Япония не трябва да изостава от динамиката на политическите контакти. Шойгу отбеляза, че миналата година двустранните отношения са се активизирали и че "въпреки известни трудности" сътрудничеството между Русия и Япония "последователно се развива".

Японският премиер може да посети Русия следващия месец

Японският премиер Шиндзо Абе ще посети Русия в края на следващия месец, ако обстоятелствата го позволят, заяви японският външен министър Фумио Кишида на пресконференция в Токио след проведената по-късно в Токио двустранната среща на министрите на отбраната и външните работи.

"Днес проведохме задълбочени обсъждания, включително по въпроса за ядрено-ракетната програма на Северна Корея и стигнахме до единното мнение, че ще настояваме тя да се въздържа от нови провокационни действия и да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", заяви той. Решено е било да продължат откровените обсъждания и тесните контакти, включително в кулоарите на ООН, подчерта японският външен министър.

"Отчитайки решимостта, проявена от лидерите на нашите две страни в края на миналата година, потвърдихме, че ще продължим интензивен преговорен процес по въпроса за сключване на мирен договор", добави Кишида.

"Русия е важен играч на международната сцена", подчерта японският външен министър. "Разчитаме, че тя ще изиграе конструктивна роля в решението на различни международни кризи", добави той и заяви, че на днешните преговори в Токио страните са обсъдили ситуацията в Сирия и Украйна.

В последно време активността на руско-японския диалог се повиши забележимо, отбелязва ТАСС. Японският премиер посети Русия два пъти през миналата година - през май в Сочи и през септември присъства на източния икономически форум във Владивосток.

През декември миналата година руският президент Владимир Путин посети Япония и разговаря с Абе. Страните разгледаха въпроса за сключване на мирен договор и икономическо развитие, обсъдено беше и стратегическото сътрудничество. След срещата в префектура Ямагучи лидерите на двете страни подчертаха важността на подновяването на замразените през предишните години контакти, включително военни и във формата "двама плюс двама" с участието на министрите на външните работи и отбраната.

Руският външен министър Сергей Лавров определи преговорите с участието на министрите на отбраната и външните работи на Русия и Япония като "много съдържателни".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?