Япония разшири санкциите срещу Русия

Япония наложи допълнителни санкции на Русия, с които втвърдява позицията си срещу Москва, за да бъде в синхрон с мерките, предприети от други държави, включително
съюзника ѝ САЩ, съобщи Ройтерс.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга каза, че новите санкции включват налагане на забрана на определени руски банки да издават ценни книжа в Япония и увеличаване на проверките с цел предотвратяване на доставките на оръжия за Русия.

Япония наложи санкции на Русия след анексирането на Кримския полуостров от Москва през март, но те бяха по-леки в сравнение с тези на Европейския съюз и САЩ. Този подход отразяваше стремежа на Токио да не си разваля отношенията с Москва с надеждата за изграждане на по-силни икономически и енергийни връзки.

В отговор Москва обяви, че е разочарована от новите японски санкции срещу нея, като ги нарече "неприятелска стъпка".


"Разглеждаме тази неприятелска стъпка като ново доказателство за неспособността на японската страна да следва независим външнополитически курс", каза руското външно
министерство.

Сега изглежда малко вероятно руският президент Владимир Путин да пристигне на посещение в Япония през септември, както се очакваше по-рано. Все пак се предвижда той и японският министър-председател Шиндзо Абе да проведат разговори в кулоарите на срещата на лидерите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество през ноември, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят