Японка спечели US Open в драматичен финал срещу Серена Уилямс

Наоми Осака и Серена Уилямс преди началото на финала на откритото първенство на САЩ

Японката Наоми Осака спечели женския финал на тенис турнира US Open в изнервен и изпълнен със скандали мач с американката Серена Уилямс. Осака вдигна титлата след 6:2, 6:4 в двубоя с Уилямс.

Тя е първият състезател от Япония с титла от Големия шлем. Осака започна годината на 68-о място в световната ранглиста, а преди тазгодишния US Open никога не беше преминавала четвърти кръг в турнирите от шлема. След победата ще се изкачи на 7-о място в ранглистата.

20-годишната японка показа по-добър тенис. Тя сервираше по-добре от Уилямс, която имаше проблеми с първия сервис. Американката направи повече непредизвикани грешки при стабилната игра на Осака.

Мачът обаче беше белязан от скандал между Уилямс и съдията на стола. Той започна, след като съдията предупреди американката заради непозволени наставления от треньора ѝ Патрик Муратоглу. Уилямс обаче реагира остро и заяви на съдията, че не получила подсказване от треньора. "Аз никога не лъжа. По-скоро бих загубила", повтори няколко пъти Уилямс.

Ситуацията се изнерви още повече при второто наказание за Уилямс от страна на съдията. Той дойде, след като Серена Уилямс счупи ракетата си след загубена точка. Американката отново заяви, че не е излъгала при първото предупреждение и то е било несправедливо. "Аз не лъжа. Имам дъщеря", каза отново Уилямс. Въпреки това получи наказателна точка.

Скандалът ескалира във втория сет, когато резултатът беше 4:3 за Осака. В почивката между геймовете Уилямс отново започна диалог със съдията. Нарече го "крадец", защото ѝ отнел точка. Това накара съдията да я накаже отново – този път с един гейм. Уилямс поиска супервайзерът на турнира да се намеси. Със сълзи на очи тя обясни, че е нарекла съдията крадец, защото ѝ взел точка и поиска той да ѝ се извини, за това, че я е уличил в лъжа. Тя каза още, че отношението към нея се дължало на това, че е жена. При подобни ситуации в мъжките мачове съдиите не реагирали по този начин. "Това не е честно", повтори няколко пъти американката.

Решението на съдията обаче нямаше как да бъде променено.

Така резултатът стана 5:3 за Осака. Уилямс успя да вземе следващия гейм, в който тя сервираше. Осака обаче не допусна пробив и спечели втория сет, а с това и мача.

Осака сякаш успя да се абстрахира от напрежението и дълго време не можеше да се зарадва на победата си. При награждаването ѝ се чуваха освирквания от публиката, което разстрои Осака. Уилямс призова публиката да прояви уважение към съперничката ѝ.

След мача треньорът на Уилямс – Муратоглу, коментира, че е дал наставления на тенисистката и съдията е бил прав в отсъждането си да я предупреди за това.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт