Японският императорски двор отрече Акихито да абдикира

Японският императорски двор отрече Акихито да абдикира

Управлението на делата на императорския двор в Япония опроверга появилите се медийни съобщения, че император Акихито е решил да абдикира в следващите години в полза на големия си син, престолонаследника Нарухито, предаде ТАСС.

Ръководителят на службата Шиничиро Ямамото каза, че тази информация "изобщо не съответства на действителността". В съобщението се посочва още, че в момента в японското законодателство, регламентиращо положението на императорското семейство, не се предвижда възможност за отказ от престола приживе. Той се наследява от най-големия син на императора само при неговата смърт и за да абдикира Акихито трябват законови поправки.

По-рано през деня японската обществена телевизия NHK, цитирана от ББС и други световни медии, съобщи, че 82-годишният японски монарх ще се откаже от престола. Причини за това решение не бяха посочени, но се смяташе, че ще е заради здравословни причини.

Акихито претърпя почти четиричасова сърдечна операция по поставяне на байпас през 2012 г. , а през миналата година бе приет в болница заради пневмония. Докато той се възстановяваше, неговите ангажименти бяха поети от големия му син Нарухито (на 56 години), който е следващият наследник на короната.

Японската агенция Киодо обаче отбелязва, че императорът в момента няма никакви здравословни проблеми.

Акихито е роден на 23 декември 1933 г. и е най-големият син на император Хирохито, който е начело на империята от 1901 до 1989 г. Официалното му коронясване е през ноември 1990 г. В момента той е единственият император в света, чиято власт обаче е ограничена и е само "символ на държавата и единството на народа", както гласи Член 1 от конституцията.

До приемането на настоящата японска конституция през 1947 г., след края на Втората световна война, императорът е имал основна роля в развитието на страната. Оттогава обаче той е лишен от лишен от власт.

Именно след капитулацията на страната през Втората световна война бащата на Акихито - император Хирохито, се отказва от божествения си статут, както и от пряката си политическа власт. Днес японският император има само официални задължения като приемането на чуждестранни високопоставени лица, свикване на Диета (парламента) и официалното назначаване на министър-председателя след избирането му от Диетата.

Акихито се радва на огромна популярност сред японския народ и на неговата обич, посочва Блумбърг. Той владее отлично английски език, свири на виолончело, интересува се от история, биология и по-специално ихтиология. Става първият император, който сключва брак с жена без благородно потекло – Мичико, която днес е на 81 години. Двамата създават образа на "средна класа монархия", с което приближават императорската фамилия до народа и се предпазват от тежки критики, на каквито са подложени други монархии по света.

Любопитен факт е, че японската императорска династия никога не е била прекъсвана. Акихито е пряк наследник на първия император Дзимму, който е основал Япония през 711 г. пр.н.е.

Последният абдикирал японски император е Кокаку, който се е отказал от трона през 1817 г.

Наследникът на Акихито – Нарухито, има една дъщеря Аико от брака му с бившия дипломат Масако, която обаче не може да поеме короната, защото е момиче.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят