Явор Дачков: Надежда Михайлова да подаде оставка

Решението на лидера на СДС Надежда Михайлова да оттегли Пламен Орешарски като кандидат - кмет на София е тежък провал на Надежда Михайлова, защото е провал на нейния кандидат. Пламен Орешарски беше лично неин избор, наложен с личната ѝ протекция.

Това е тежък провал на Надежда Михайлова като политически морал. Типичната ѝ тактика на прехвърляне на отговорност, важи с пълна сила в този случай. Наивно е да се мисли, че Надежда Михайлова не е знаела за срещата на Антоан Николов и Пламен Орешарски с Васил Божков.

Пламен Орешарски - това го знам от личен опит, се съветваше непрекъснато с Надежда Михайлова за своите предизборни прояви. А дори и тя да не е била непосредствено уведомена за конкретната среща, това е защото за нейния антураж в подобни срещи няма нищо неестествено. Известни са многобройните връзки и срещи на самата Надежда Михайлова с Антоан Николов. Известно е на всички, че Пламен Орешарски се движеше с кола на Николов в последните седмици. Самата Надежда е провеждала в различен формат срещи с Антоан Николов и знаеше какво този човек може да доведе на организацията.

Тук въпросът е каква политическа отговорност ще понесе Надежда Михайлова за провала на своя кандидат и за връзките си с Антоан Николов. Друг въпрос е защо СДС ще изключват Антоан Николов - само за една среща с Васил Божков или за всичко, което направи в Общинския съвет като лидер на СДС .

От "Раковски"134 трябва да обяснят и има ли разликата между Антоан Николов и Васил Божков, и защо срещата с единия води до изключване на другия, а срещите с Антоан Николов могат да минат безнаказано. Нека не забравяме, че открай време Надежда Михайлова подкрепя Антоан Николов, а той ѝ осигури подкрепа при избора за партиен лидер.

Освен това, ако приемем, че Антоан Николов трябва да бъде изключен от СДС, трябва да приемем, че от СДС трябва да бъде изключен и целия антураж, и самата Надежда Михайлова, които подкрепяха твърдо Николов през последните седмици и твърдяха, че няма как СДС да мине без него. Нека не забравяме, че Антоан Николов беше първият, с когото Пламен Орешарски се появи на предизборния си дебют.

Това, което се случва в момента, не е криза на кметската кандидатура, а е криза на лидера на СДС, който прави нелепи и крайно лицемерни опити да се измъкне от отговорността за безпрецедентния упадък на СДС и дълбоката му деморализация. По времето на Надежда Михайлова СДС стигна до най-ниското одобрение в своята 13-годишна история. Това, което направи днес лидерът на СДС, е много недостоен и много лицемерен опит да си измие ръцете с Пламен Орешарски, търсейки алиби за предстоящата изборна загуба.

Надежда Михайлова трябва да подаде оставка. СДС трябва да се спасява както от Надежда Михайлова, така и от нейния антураж и решението на този въпрос не търпи никакво отлагане.

Свикването на конференция на СДС е вътрешно - партиен проблем, но да се бламира личния кандидат на лидера два-три месеца преди изборите е непростима политическа грешка. Да не говорим, че случаите във Варна, в Пловдив, показват пълната организационна немощ на лидера на СДС Надежда Михайлова и на предизборния щаб в СДС.

Споделяне

Още от България