Язовир "Ивайловград" е пред преливане

България е уведомила Гърция, че се изпускат води

Язовир "Ивайловград" е пред преливане

Язовир "Ивайловград" е пред преливане, но са предприети всички мерки за безопасност. Водоемът е запълнен почти изцяло – на 99.2%  от обема му.

И другите два язовира от каскадата "Горна Арда" – "Кърджали" (87%) и "Студен кладенец" (97%) са почти изцяло запълнени. По тази причина от 5 април се провежда контролирано изпускане на вода. Гръцките власти са уведомени, съобщи Министерството на околната среда и водите.

В 4 часа тази сутрин министърът на екологията Емил Димитров, заедно с  експерти от екоминистерството са били на място, за да се запознаят със ситуацията.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова е в непрекъснат контакт с кмета на Ивайловград Дияна Овчарова и с кметовете на съседните общини.

След обилните дъждове през почивните дни и топенето на снега язовирите от каскадата "Горна Арда" са се напълнили. За това е взето решение постъпващият приток да се сработва каскадно чрез работа на ВЕЦ-овете. Целта е освобождаване на обем за поемане на очаквания увеличен приток.

Към момента трите турбини на ВЕЦ-а на язовир "Ивайловград" работят и изхвърлят по 270 куб. м вода в секунда. Така към 12 часа на 6 април язовирът е със свободен обем 1.206 млн. куб. м, посочват от МОСВ.

Другият язовир от каскада "Студен кладенец", освобождава воден обем от 91 куб.м в секунда.

Ситуацията в региона е спокойна.

Нормализира се обстановката в цялата област Хасково след обилните валежи през почивните дни. Няма нанесени сериозни щети по частни имоти и земеделски площи.

Язовирът в хасковското село Мандра прелива през преливника. Няма опасност за населението.

След проливните дъждове река Крумовица е на границата да прелее.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?