Язовири преливат, десетки селища без ток

Язовири преливат, десетки селища без ток
Заради затоплянето на времето, топенето на снега и завалялия в четвъртък дъжд много от язовирите в страната преляха, десетки населени места в Югоизточна България останаха без електричество, а други без водоснабдяване. От различните ведомства съобщиха, че ситуацията на места е критична, но обстановката се следи постоянно и при възникване на бедствено положение населението ще бъде веднага уведомено.

Сложна е обстановката в Бургаско, където 5 язовира преляха. Най-голямо е изливането на вода от язовир "Камчия", където преливат 50 куб.м в секунда. Язовирът е под непрекъснато наблюдение.

Според представители на местната Гражданска защита няма нищо тревожно, състоянието на язовирите е нормално за сезона, предвид падналите дъждове и топящите се снегове.

Кметовете на общините Руен и Сунгурларе са предупредени за преливането на язовира.

Само при реална опасност водата да залее по-голям район, ще се пристъпи към евакуиране.

Язовир "Ново Паничарево" прелива с 10 куб.м в сек., язовир "Ахелой" - със 7 куб.м в сек. Други два микроязовира на територията на община Карнобат са прелели с по 1 куб.м в секунда.

И нивото на река Тунджа край Елхово се е увеличило с 9 см и достига 284 см при критичните 290. Водата залива най-ниските участъци земеделска земя и стопански постройки около града.

Ако водата достигне до 3.90 см, ще се пристъпи към евакуиране на кварталите около реката. От сряда следобед в различни райони на Ямболска област е паднал около 8 - 10 литра дъжд на кв. м, който почти е разтопил натрупания сняг.

Изпускат язовир "Тича"

Нивото на водата в един от най-големите язовири в страната – "Тича", е достигнало максималния обем от 260 000 000 кубика и е започнало изпускане. Изпускат се пет кубика на секунда. Коритото на река Камчия може да поеме количеството изпускана от язовира вода, защото само около 30 процента от обема на реката е запълнен към момента.

Два водоема в област Шумен преливат. Това са язовирите Маломир и Станянци в община Върбица, но количествата са малки и няма изгледи за бедствено положение.

В Шуменска област има 25 потенциално опасни язовира, от които 12 са с отворени основни изпускателни кранове, за да се осигури свободен обем. Тези водоеми са определени като опасни, защото оттока след тях преминава или през населени места или през пътища, техническото им състояние е добро.

От Гражданска защита в Шумен също допълниха, че следят ситуацията и за сега няма нищо опасно.

Без ток са десетки селища в Смолянско

Без електричество остават 13 селища в област Смолян след аварии, причинени от снеговалежа и обледяване на проводниците. Екипи на Гражданска защита са изтеглили множество автомобили в областния град. Блокиран в снега ТИР е препречил за около 20 минути днес следобед движението през Рожен.

Автомобилите трябва да се движат задължително с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през проходите Пампорово и Рожен, както и по пътищата Батак- Доспат, Проглед- Пампорово- Стойките.

За прохода Печинско се забранява преминаване на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Четири селища в област Кърджали също са без електричество. Други 2 населени места със смущения в захранването с ток има на територията на област Пловдив.

От началото на деня без ток са били общо 42 селища.

Екипите на дружеството по места и сътрудниците от диспечерските центрове вземат необходимите мерки за възстановяване на електрозахранването. Общо 11 екипа работят за нормализиране на снабдяването с електричество.

Клиентите на компанията EVN могат да сигнализират денонощно на тел. за аварии 07001 0007 и на тел. за информация и справки 0700 1 7777.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?