Язовирите в Югоизточна България преливат, активизираха се свлачищата по Черноморието

Заради обилното топене на сняг и увеличения приток преливат някои реки и язовири в страната, съобщиха във вторник от Гражданска защита. Сред тях са язовирите "Камчия", "Цонево", "Жребчево" и "Тича".

До момента няма затворени пътища в Бургаско заради снеговалежа, каза пред Дарик радио началникът на областната гражданска защита Йордан Лозев. Пътищата са проходими при зимни условия, в отсечката Слънчев бряг - Обзор движението е с вериги, добави той.

В цялата област от сутринта вали обилен сняг, покривката е от 5 до 10 см. До момента не е искана помощ от гражданска защита, заяви Лозев. Той каза още, че няма сигнали за селища без ток или вода в областта.

Летището и пристанището работят нормално.

Началникът на службата съобщи още, че язовир "Камчия" прелива с около 44 куб. м в секунда, като вече се забелязва намаляване на скоростта на оттичане на водата.

В Пловдивска област вали сняг и натрупаната снежна покривка е между 8 и 14 см. Затворен е пътят за Белица. Забранено е движението в участъка рудник "Дружба" - Рожен - хижа "Здравец". На 96-ти километър по пътя Кричим - Девин има свлачище и движението е отбито със сигнализация в едното платно.

От "Напоителни системи" и гражданска защита - Варна продължават да следят състоянието на водоемите в областта, съобщиха от областната управа. Засега няма опасност придошлата река Камчия да залее къщи и ниви.

Вследствие на валежите е забелязано разрастване на пукнатините до 6-7 см в действащото свлачище по пътя за Златните пясъци около ресторант "Трифон Зарезан", констатират от "Геозащита" - Варна.

Оттам добавят, че преди дни се е активизирал и частичен свлачищен процес около резиденция "Евксиноград", като земни маси са се свлекли по една от алеите в резиденцията.

Няма сигнали за бедствена ситуация около язовир "Ивайловград", казаха и от областната управа в Хасково. От сутринта се наблюдава снижаване на прилива във водоема. От Гърция и Турция не са настоявали за затваряне на преливниците на язовира.

В района на Хасково продължава да вали сняг. Областният управител на Хасково Георги Зарчев съобщи, че при разговор с колегите си от Гърция и Турция те са поискали по-качествено и по-коректно подаване на информация за състоянието на цялата каскада яз. "Кърджали" - яз. "Студен кладенец" - яз. "Ивайловград", както и за работата на трите турбини, които са в момента натоварени на пълна мощност.

Обстановката в Гърция и Турция е сложна, но обвинения към българската страна няма, заяви още Зарчев.

Засега в областта единствено наводнени са земеделски земи в община Тополовград.

Пътищата и в Силистренска област са проходими при зимни условия, предадоха и от гражданска защита в областта. В селищата няма прекъсване на тока или водата. Нивото на язовирите в Крайдунавска Добруджа е ниско.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?