Йоахим Гаук положи клетва като президент на Германия

Йоахим Гаук положи клетва като президент на Германия

Йоахим Гаук положи клетва като президент на Германия, заменяйки Кристиан Вулф, който бе принуден да подаде оставка миналия месец след обвинения в корупция, предаде ДПА в петък. В словото си той обеща да полага усилия, за да осигури благосъстояние на немския народ, да го умножава, да спазва и защитава конституцията и законите на ФРГ, добросъвестно да изпълнява задълженията си.

Новият държавен глава обеща да работи за общество, което е отворено към имигрантите и говори за "демократическото чудо", станало в Германия след диктата на нацизма. Той разкритикува ислямските екстремисти, действащи по света под прикритието на религията и заяви, че всички страни ще се обединят срещу тях.

Бившият източногермански правозащитник бе избран на поста миналата седмица с голяма подкрепа от управляващите и опозицията.

"Гаук е първият ни президент, който не е от Западна Германия и първият, който не идва от висок политически пост", отбеляза председателят на долната камара на парламента Норберт Ламерт.

Церемонията за полага на клетва от новия държавен глава се състоя в историческата сграда на Райхстага в центъра на Берлин на общо заседание на двете камари на германския парламент. Присъства висшето политическо ръководство на страната начело с канцлера Ангела Меркел.

Председателят на долната камара на парламента благодари на предишния президент, който също бе на церемонията, за работата му. Вулф подаде оставка на 17 февруари под натиска на обвинения в злоупотреба със служебно положение за лична облага.

Седемдесетгодишният Гаук е бивш пастор, известен правозащитник от бившата ГДР, бивш шеф на комисията, отговаряща за архивите на тайната политическа полиция на ГДР.

Той бе предложен за държавен глава от управляващата коалиция ХДС/ХСС и Свободната демократическата партия, от опозиционната социалдемократическа партия и "Зелените". Избран бе от Федералното събрание с абсолютно мнозинство и стана първият безпартиен политик в историята на ФРГ, който заема президентския пост.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?