Йоан Павел Втори се моли за приемането на България в ЕС

Папа Йоан Павел Втори прие днес на аудиенция българската официална делегация за честването на 24 май, водена от председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, който му представи членовете на делегацията и му отправи приветствени слова. Йоан Павел Втори благодари за визитата и за пожеланията по случай неотдавнашния му 84-ти рожден ден.

Йоан-Павел Втори поиска от Герджиков да предаде неговите "почтителни благопожелания" за президента Георги Първанов и обичта му към българския народ, спомняйки си за посещението в България преди две години като си спомням щастливото ми посещение в страната.

"Отправям специален поздрав към Вашия почитан патриарх, Негово светейшество Максим, както и към членовете на Светия синод на Българската православна църква. Нека примерът на солунските свети братя поддържа усилията на всички за укрепване на духовните ценности, които дават на духа на българския народ неговото самосъзнание и сила!", заяви папата

Той изтъкна, че от няколко години България е намерила своето място на световната сцена и продължава своя ход към свободата и демокрацията, стремейки се да консолидира националното съгласие.

Папата отбеляза, че страната ни работи с постоянство за трайното си присъединяване към институциите на Европейския съюз и пожела на България да осъществи този свой законен стремеж, давайки приноса си към европейското изграждане, благодарение на културните и духовни богатства, произтичащи от вековните ѝ традиции.

Моля се на Господ да благослови България, страната на розите, и да даде на всичките ѝ обитатели да живеят и растат в мир и спокойствие, каза в приветствието си Йоан Павел Втори.

Тази сутрин тържествата в Рим за 24 май започнаха с поклонение и църковен ритуал пред гроба на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" , където по традиция се събира всяка година на този ден българската общност в италианската столица.

Огнян Герджиков каза, че посещава гроба на свети Кирил с гордост, че е българин и се прекланя пред величавото дело на славянските апостоли Кирил и Методий.

В храма Свети Анастасий и Свети Викентий, дарен от папа Йоан Павел Втори за нуждите на Българската православна църква, молебен отслужиха русенският митрополит Неофит, неврокопският митрополит Натанаил и тивериополският епископ Тихон - викарий на Западната и Средноевропейската епархия и председател на българската църковна община в Рим.

В цяла Русия днес също бе отбелязан тържествено Денят на славянската писменост и култура, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Тази година централните тържества са в древния град Самара, където днес бе осветен и открит най-големият в Русия паметник на светите братя Кирил и Методий.

Паметникът е дело на московския скулптор Вячеслав Кликов. В празничното църковно шествие в града по случай празника се включиха над две хиляди души, водени от митрополит Ювеналий.

Държавата и църквата имат една обща мисия - духовното възпитание на обществото. Най-ярко това сътрудничество се проявява на такъв празник като Деня на славянската писменост и култура, заяви министърът на културата и средствата за масова информация Александър Соколов, откривайки тържествата в града.

В памет на славянските просветители в храмовете на Петербург днес имаше молебени. В навечерието на празника в града бяха организирани международни конференция под надслов "Диалог на славянските култури" и "Славянството в цивилизационния процес". Тържества и църковни служби по случай празника имаше и в Москва, Чебоксар, Казан, Северна Осетия, Екатеринбург и много други градове и райони в Русия.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: