Йонко Грозев е най-вероятният български съдия в Страсбург

Йонко Грозев

Подкомитетът за избор на съдии към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е препоръчал Йонко Грозев за български съдия в Страсбург, съобщи в четвъртък Министерството на правосъдието.

С голямо мнозинство Грозев е определен като най-квалифициран от тримата кандидати, излъчени от България. Освен Грозев за поста бяха предложени главният правен съветник в правната служба на Европейската комисия Виктор Соловейчик и Таня Куцарова–Христова от Върховния административен съд.

Окончателният избор на български съдия в Страсбург ще бъде на 27 януари. Той ще бъде направен от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). По процедура мнозинството в ПАСЕ трябва да гласува подкрепа за един от тримата кандидати. Ако нито Грозев, нито Соловейчик, нито Куцарова получат половината гласове плюс един, се провежда втори тур. Той ще се проведе ден по-късно и за съдия ще е избран кандидатът, получил най-много гласове.

От правосъдното министерството сочат, че препоръката на подкомитета е и признание за националната процедура за селектиране на кандидатите. В съобщението до българските власти пише, че и тримата кандидати на страната имат високи професионални качества. Отделно е похвалена прозрачността и обективността на националната процедура за селектиране на кандидатите.

Споделяне

Още от България