Йонко Грозев ще е първият лектор на "Форум за справедливост", посветен на Кристиан Таков

Йонко Грозев ще е първият лектор на "Форум за справедливост", посветен на Кристиан Таков

Фондация "Кристиан Таков" и Културният център на Софийския университет организират първата лекция от инициативата "Форум за справедливост", посветен на доцент Кристиан Таков. Темата е "Нито воля, нито мощ: съдът като гарант на демокрацията". Лектор ще бъде авторитетният български правист Йонко Грозев, съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и приятел на Кристиан Таков.

Лекцията ще се проведе в събота, 9 ноември 2019 г , от 17.00 часа в Нова конферентна зала (Огледална зала), Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Отсъстващата справедливост е един от най-важните и очевидни проблеми на съвременна България, а въпросът "Що е справедливост?" е един от най-значимите в световната морална философия и философията на правото. Кристиан Таков мислеше и пишеше и по двата проблема - практическия и теоретическия.

Намерението на организаторите е събитието "Форум за справедливост" да стане традиционно и всяка година през ноември, около рождения ден на Кристиан Таков, да бъде представяна лекция, чиято основна тема ще е справедливостта.

Кристиан Таков ни напусна на 11 юли 2017 година и остана като една от най-значимите фигури в съвременната ни история – блестящ юрист, завладяващ преподавател и човек с активна гражданска позиция. Той неизменно присъства в сърцата на мнозина, и животът му не спира да им дава кураж и вдъхновение.

Споделяне

Още от Общество