Йордан Соколов удостоен с висок орден за заслуги

Йордан Соколов удостоен с висок орден за заслуги

Президентът Росен Плевнелиев удостои с висше държавно отличие депутатът в три народни събрания и министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов Йордан Соколов. Това стана на церемония в сградата на "Дондуков" 2.

Мотивът за награждаването е "за приноса му за развитието на демократичните процеси в страната", а връченият орден е "Свети свети Кирил и Методий" първа степен.

"С цялостната си дейност Йордан Соколов активно спомага за укрепване на демократичните институции и ценности в България", подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Йордан Соколов е изявен юрист, политик и държавник, един от хората, положили основите на съвременния български парламентаризъм. Бил е народен представител в 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно събрание. Избран е за председател на 38-то Народно събрание.

В последните години Соколов се оттегли от политиката и в редките си публични изявления даде откровена подкрепа на ГЕРБ като "единствената дясна партия, която може да извърши реформи".

С ордени "За гражданска заслуга" първа степен държавният глава удостои Койчо Русев, Кирил Найденов и Стамен Стаменов.

Койчо Русев е създател и председател на Националната транспортна камара, на Български транспортен холдинг, на Съюза на организациите в автомобилния транспорт, член на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата.

С орден "За гражданска заслуга" първа степен президентът награди Кирил Найденов за приноса му за развитието на транспортната система на България, за нейното хармонизиране и интегриране с европейската транспортна система. Кирил Найденов е бил председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз на транспорта, член на европейските съюзи на железопътните инженери, заместник-министър и министър на транспорта.

За приноса му за развитието на железопътното дело държавният глава удостои Стамен Стаменов с орден "За гражданска заслуга" първа степен. Стаменов е един от доайените на железопътното дело в България. Заемал е различни постове, включително и генерален директор на БДЖ, генерален директор на "Метрополитен"-София, член на Управителния съвет на Държавния фонд за реконструкция и развитие, министър на транспорта в периода 1995-1997 година.

За принос в областта на здравеопазването и по повод 60-годишния му юбилей президентът връчи на д-р Любомир Куманов медал "За заслуга".

Със същия медал президентът Росен Плевнелиев удостои д-р Стоян Дурин за приноса му в областта на счетоводството и независимия финансов одит. Проф. д-р Стоян Дурин е основоположник и инициатор за възстановяването на одиторската професия в България.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?