Йовчев за пореден път отрече твърденията на алжирския посланик за бой на имигранти

Йовчев за пореден път отрече твърденията на алжирския посланик за бой на имигранти

"Категорично не е вярно изнесеното от посланика на Алжир за инцидента в дома за бежанци в Любимец", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в петък, като така за пореден път отрече твърденията на дипломата, че полицаи с пребили жестоко няколко имигранти.

Преди две седмици алжирският посланик Ахмед Буташ съобщи пред в. "24 часа", че полицаи са пребили няколко алжирски граждани, предоставяйки и снимки, на които се виждаха няколко имигранта с превързани глави и гипсирани ръце. Впоследствие от МВР контрираха, че в лагера в Любимец бил предотвратен бунт и отрекоха някой от настанените там да е получавал тежки травми.

"Като организатори са идентифицирани 4 лица от алжирски произход. Те са нарушили грубо правилника за обществения ред. Охраната е увеличена. Три лица се оплакват от здравословни проблеми. Закарани са в болницата в Свиленград, където е установено, че двама от тях са симулирали, а третият има астматичен пристъп, но не се нуждае от хоспитализиране. Чужденци са организирали бунт. Към 22.00 часа редът в общежитието е възстановен. Провокациите са продължили и на 1 декември, когато чужденец хвърля табла по полицай", добави Йовчев.

Той уточни, че след инцидента и изнасянето му пред медиите, има "много добра комуникация" с посланика и "очаквам в кратки срокове да успеем да връщаме чужденци в Алжир".

Малко по-късно, по време на петъчния парламентарен контрол, вътрешният министър използва въпрос от ГЕРБ за работата на МВР с Върховния комисариат за бежанците на ООН, за да се самопохвали за "напредъка не само по отношение на условията за пребиваване на бежанците, но и по отношение на сигурността".

"Трудно е да ги (бежанците – бел.ред.) изхраним с 65 лв. на месец. Имаме ясна програма. Имаме сериозно сътрудничество с Върховния комисариат за бежанците на ООН. Вече няма хора на палатки. Осигурени са отоплителни уреди и горива... Мерките работят. Имаме много съществено намаление на нелегалните имигранти, които влизат в страната. В момента сме под нивата за декември м.г. Имаме съществен напредък по принудителното извеждане на нелегални имигранти от страната", каза още МВР шефът.

Военният министър Ангел Найденов пък изнесе статистика, според която в момента в страната са настанени малко над 10 000 души. 

За периода от 1 септември до 18 декември е даден бежански статут на 144 души и хуманитарен - на 1711.

"Беше посочена сумата от 1084 лева на месец за издръжката на бежанец. Тази сума за една година, умножена по 10 292, е приблизително 134 млн. лева", каза Ангел Найденов. Той уточни, че в тези 1084 лева се включват храната, водата, електрическата енергия, помощи, здравните осигуровки, санитарните материали, транспортът и медицинското обслужване.

Разходите по администриране, предоставянето на фургони, палатки, оборудване, ремонти, не се включват в посочената сума.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?