Юкос иска преразглеждане на плащането на дълговете й

Ръководството на Юкос е изпратило писмо до руския премиер Михаил Фрадков, в което предлага да бъде обсъдена възможността за преразглеждане на по-ранно предложение за решаване на проблема с данъчната задлъжнялост на компанията. Това съобщи ПРАЙМ-ТАСС, като цитира източник, близък до управлението на Юкос.

Предложението предвиждаше данъчните задължения да бъдат погасени за сметка на приходи от текущата дейност, продажба на странични активи по справедлива пазарна цена, както и за сметка на основните акционери на Юкос.

Ръководството на Юкос е изпратило обръщение и до Руския фонд за федерално имущество. В него компанията посочва нарушенията, допуснати при подготовката и провеждането на търга за основното ѝ подразделение Юганскнефтегаз.

В писмото на Юкос се представят два възможни сценария за излизане от сложната ситуация. Първият сценарий предвижда Юкос да се обърне към руски и международни съдилища с искове към Байкалфинансгруп, която купи Юганскнефтегаз. Ако Юганскнефтегаз стане държавна собственост, в случай, че новият собственик не плати в срок остатъка от сумата за придобиване на акциите, Юкос ще отправи исковете си към държавата.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: