Юлия Тимошенко е била малтретирана в затвора

Евгения Кар, дъщерята на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, заяви пред американски сенатори във Вашингтон, че майка ѝ била "малтретирана" в затвора и призова правителството на президента Барак Обама да окаже натиск на Киев за нейното освобождаване, съобщи Франс прес.

 

Юлия Тимошенко е "незаконно затворена, малтретирана и унижавана", заяви дъщеря ѝ пред подкомисията по европейските въпроси в Сената.

 

Бившият премиер е в затвора от август. През октомври тя беше осъдена на седем години затвор за превишаване на служебните пълномощия при подписването на газови сделки с Русия през януари 2009 г., докато е била министър-председател.

 

По думите на Евгения Кар, в затвора майка ѝ е била "лишавана от сън и сплашвана с цел да бъде сломена". Юлия Тимошенко дори "едва не умряла" неотдавна, след като изгубила съзнание в килията си поради "мистериозно падане на кръвното налягане" и нейната съкилийничка се опитвала да я свести 20 минути преди пристигането на лекар.

 

Съдейки по всичко, дъщерята на бившия премиер срещна разбиране сред американските сенатори, отбелязва ИТАР-ТАСС. Сенаторката Джийн Шахийн заявила, че "хвърлянето на Юлия Тимошенко в затвора по съмнителни и политически мотивирани обвинения е неприемливо за свободното и открито общество".

 

"За Украйна ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да задълбочи отношенията си със западните страни ако г-жа Тимошенко остане за решетките", посочила сенаторката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?