Започна нов процес срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко

Започна нов процес срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко

В Харков, в източната част на Украйна, започнаха предварителните заседания по ново съдебно дело срещу бившия премиер Юлия Тимошенко, съобщават осведомителните агенции в четвъртък.

По новото дело Тимошенко е обвинена в отклоняване на финансови средства и финансови измами по времето, когато е била начело на украинската държавна енергийна корпорация.

Юлия Тимошенко вече излежава 7-годишна присъда заради подписан по време на нейния премиерски мандат неизгоден договор с Русия за внос на природен газ. Тя не присъства на днешното съдебно заседание, тъй като е трудно подвижна заради заболяване.

Европейски наблюдатели ще следят новия процес срещу Юлия Тимошенко, съобщава руският вестник "Независимая газета".

Делото във връзка с енергийната корпорация е чисто икономическо - действията на Тимошенко като бизнесмен не може да бъдат прехвърлени в политическата плоскост, както стана с действията ѝ като държавен служител, коментира Вадим Колесниченко, шеф на парламентарната фракция на управляващата Партия на регионите.

Вестникът обаче съзира политика и в това дело. Заместник-генералният прокурор Ренат Кузмин обвини неотдавна Тимошенко и Павло Лазаренко, също бивш премиер на Украйна, че са замесени в най-шумните политически убийства от 90-те - на първо място в разстрела на един от най-едрите и влиятелни навремето бизнесмени, депутата от Върховната рада Евхен Шчербан, напомня той.

Преди две седмици синът на убития бизнесмен Роман Шчербан, днес депутат в областен съвет от Партията на регионите, сензационно заяви, че разполага с информация, според която Тимошенко може да е била замесена в убийството на баща му. По-рано я укривал, тъй като бившият премиер била още на свобода и се страхувал от отмъщение, но вече предал материалите в прокуратурата и тя започнала ново разследване по случая, информира "Независимая газета".

В навечерието на процеса, свързан с енергийната корпорация, изникна и нова сензация. Микола Мелниченко, бивш бодигард на Леонид Кучма - президент на Украйна от 1994 до 2005 г., съобщи, че разполага със записи, направени тайно в президентския кабинет, където било докладвано подробно всичко, свързано с убийството на Евхен Шчербан - кой е поръчителят, кой - изпълнителят, как са били превеждани парите, пише всекидневникът.

Мелниченко бил готов да предаде записите на сина на покойния, защитата на Тимошенко и украинската прокуратура, ако пък те не проявят интерес - "на ФБР и израелските спецслужби".

По-рано Олександър Турчинов, заместник на Тимошенко в нейната партия "Отечество", заяви пред журналисти, че приветства разследването на поръчковите убийства от 90-те - според него в  крайна сметка то ще стигне до днешните лидери на Партията на регионите.

Украински политолози смятат, че властта отново допуска грешка в борбата срещу Тимошенко. По същия начин, както арестът ѝ миналата година възмути Запада и Русия, опитът на Киев да измъкне стари скелети от гардеробите може да се обърне срещу днешните власти в Украйна, твърдят местни експерти, цитирани в материала.

Според анализатора Сергий Таран, "ще се излее доста мръсотия и тя ще оплиска твърде много хора", но записите на Мелниченко, способни да предизвикат цунами в политиката, не може да послужат за доказателство в съда.

Европейският съд още не е разгледал жалбите на Юлия Тимошенко за нарушени права по време на следствието и процеса по приключилото "газово дело". Тя обаче подготвя нови искове срещу Украйна - ще настоява да бъдат защитени честта и достойнството ѝ от недоказани обвинения, че е замесена в политически убийства, информира руският вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?