Юнал Лютфи: До месец да бъдат обявени публичните фигури, сътрудничили на ДС

Юнал Лютфи: До месец да бъдат обявени публичните фигури, сътрудничили на ДС

До месец трябва да бъдат съобщени имената на хората, които са формирали общественото мнение и са сътрудничили на бившата Държавна сигурност (ДС). Това каза заместник-председателят на парламента Юнал Лютфи (ДПС) в сряда, в първото си изявление след като преди седмица вътрешният министър Румен Петков потвърди, че той е бил агент на Второ главно управление на ДС.

Лютфи обаче отказа да коментира твърденията на представители на бившата комисия по досиетата, че е донасял на службите за Лили Иванова по време на нейно посещение в Турция преди 1989 г. и че е бил един от най-скъпо платените сътрудници на ДС.

Лютфи, който е ръководител на българската делегация в ПАСЕ, смята, че трябва да бъде изготвен списък с имената на народни представители, министри, магистрати, главните редактори и директори на вестници и електронни медии, директори на институти и ректори на висши учебни заведения, сътрудничили на ДС.

“Да бъдат съобщени имената им така, както направи през 1997 г. министър Бонев. Това е първото нещо, което може да се направи до един месец”, каза Лютфи пред журналисти. Той добави, че това е нещото, което ДПС предлага и около което се обедини управляващата коалиция. 

Според него, ако сегашната нормативна база не стига за достъпа и използването на архива на ДС, “ще помислим всички заедно как трябва да стане.”

В понеделник след заседание на политическия съвет на тройната коалиция премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев се обяви за отваряне на досиетата на бившата ДС, за да е ясно кой кой е в управлението. Той заяви, че това е позицията на БСП, НДСВ и ДПС.

Стоянов: Няма воля сред управляващите за отваряне на досиетата

Въпреки това в сряда мнозинството отказа да включи дневния ред законопроекта на ОДС за Институт за националната памет, който миналата седмица бе приет за разглеждане, но работата по него не е приключила.

Това даде повод на лидера на СДС и на ПГ на ОДС Петър Стоянов да обвини управляващите в липса на политическа воля да направят и най-малката крачка към отваряне на досиетата.

По думите на Стоянов е нелогично един законопроект, който веднъж е влязъл в програмата на Народното събрание и е бил разглеждан, да не влезе отново.

Той изтъкна, че законопроектът цели да улесни регистрирането, достъпа, събирането и управлението на документи на репресивния апарат. Нашият законопроект дава възможност не просто за достъп до досиетата и архивите на ДС, а позволява да се съхраняват всички други документи, които показват престъпленията на комунистическата партия в България”, посочи Стоянов.

“Досиетата трябва да бъдат отворени безусловно и истината за агентите и доносниците на ДС да се знае”, каза още Стоянов.

Още по темата
Още от България