Вътрешният министър извади още четирима агенти на ДС

Вътрешният министър извади още четирима агенти на ДС

С новината, че за депутатите Юнал Лютфи, Красимир Каракачанов и Петър  Берон, и за главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи МВР има данни за  принадлежност към бившата ДС, вътрешният министър Румен Румен Петков продължи избирателното вадене на досиета и раздаване на индулгенции.

Повод за поредната порция съмнителни истини стана искането на водещия от бТВ Николай Бареков за справка за миналото на 47 политици,  висши магистрати, общественици и духовници. А повод за инициативата на Бареков е предишното искане на журналистката Ангелина Петрова, в резултат на което министър Петков извади агентурни досиета на журналистите Георги Коритаров и Кеворк Кеворкян и се извини на Тошо Тошев и Иво Инджев.

Съобщаването на новите четири имена в сряда едва ли може да предизвика някакви особено последствия, тъй като агентурното минало на Юнал Лютфи не е тайна от 1998 г., а на Берон – от 1990 г., когато бе лидер на ПГ на СДС.

Румен Петков посочва, че за останалите 43 имена, за които е поискана справката, няма данни за принадлежност към бившата ДС.

Юнал Лютфи е регистриран  като агент на Второ главно управление на ДС  на 30 ноември 1967 г. с псевдоним "Мурад", през 1985 г. псевдонимът е променен на "Сидер".  Сведенията,  които Лютфи е предоставял, са обслужвали контраразузнавателните и разузнавателните структури на МВР, сочи справката на МВР.

Петър Берон  е регистриран като агент от Шесто управление  на ДС на 22 декември 1969 г. с псевдоним "Бончев". Няма данни  да е давал съгласие и да е подписвал декларация за  сътрудничество.  През 1990 г. НСЗК с писмо изисква от отдел Трети на ДС данните за сътрудника да бъдат заличени от картотеката. Материали за него не са предавани за архив.

Красимир Каракачанов е регистриран като агент от Шесто управление на ДС на 11 май 1989 г. с псевдоним "Иван". Няма данни да е давал съгласие и да е подписвал  декларация за сътрудничество. Той е  изготвял анализи за контраразузнавателните служби на МВР и не е давал информация за български граждани.

Мустафа Алиш Хаджи е регистриран като агент  на 11 декември  1989 г. с псевдоним "Андрей". Няма данни  да е давал съгласие и  да е подписвал декларация за сътрудничество. Материалите за него  са унищожени през февруари 1990 г. Поради краткия срок сътрудничеството не е осъществено.  

Министърът “манипулира процеса по отваряне на досиетата”

Запитан дали оповестената от вътрешния министър информация може да се счита за изчерпателна и това ли е начинът да се вадят досиета, бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев заяви пред Mediapool: “Не. Румен Петков се държи като пиян каубой, който стреля на посоки. Той в момента дава индулгенции на различни хора и откровено манипулира политически процеса по отваряне на досиетата.”

Петков: Отварянето на всички архиви на ДС ще унищожи държавата

Министър Румен Петков каза, че спекулата на някои политически партии и политици "за отварянето на всичко на ДС" ще унищожи държавата. Има задължения на държавата да подкрепя и гарантира сигурността на хората , които са работили в неин интерес, каза Петков и допълни, че трябва да се прави ясно разграничаване  между тях и хората от политическата полиция.

още

“Не са само това политиците с досиета. Петков активно манипулира обществото – защото той не разполага с другите на архиви”, каза Методи Андреев.

По думите му, “в момента Петков се държи като Господ, след като разполага еднолично с този архив. “

“По изказаната от него позиция, че комисията по досиетата, на която аз бях председател, грешно е интерпретирала досието на Юнал Лютви, искам да задам един въпрос към обществото – на кого трябва да се вярва – на една комисия, която бе съставена от двама души от управляващите, двама историци и трима от опозицията, която е вземала решенията за досиетата с абсолютно мнозинство или на един човек-комисия, член на Висшия съвет на партия, която все още има политически проблем с отварянето на досиетата”, каза още Методи Андреев пред Mediapool.

Каракачанов: Работил съм за България, не се срамувам

В същото време лидерът на ВМРО и депутат от БНС Красимир Каракачанов заяви пред медиите, че в неговия живот  няма нищо, от което трябва да се срамува, защото цялата му дейност е била в служба на България.

Той твърди, че е писал само  експертни становища по балкански

Въпроси, по отношенията на България с Югославия, по Македонския въпрос, по националните въпроси и т.н.и под всяко от тях би се подписал и днес.

Винаги съм казвал, че един път завинаги трябва да стане ясно за какво точно става дума, дали за доноси, за принуда, защото има хора, принуждавани с шантажи и изнудване, или за служба на националните интереси, каза Каракачанов.

Той допълни, че по същото време имал много приятели дисиденти, които говорели по радио Свободна Европа, но в написаното от него нямало нито едно такова име и въпрос.

По думите му не е имало вербуване, от него не е искано, нито е подписвал декларация. Всичко било резултат на абсолютна безкористност и никой не е искал или получавал материални облаги. 

"За разлика от някои, които започнаха да се извиняват, аз няма да го направя; на кого да се извинявам - на сръбската политика, която 90 години унищожава българите в Македония и Западните покрайнини, или на македонските служби за сигурност, които и до днес финансират ОМО "Илинден" и разни сепаратистки организации. Не само, че няма да им се извиня, ами каквото съм могъл да направя, съм го направил, и съжалявам, че не съм имал и по-големи възможности", каза Каракачанов.

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от “Атака”  Петър Берон заяви, че не е бил агент на бившата ДС и не е писал нито един ред донос през  живота си. Ако намерят такъв, да го извадят и да го публикуват, каза той. В заключение допълни, че темата с досиетата е “стара дъвка”, която сега се предъвква отново.

Споделяне

Още по темата

Още от България