Румен Петков: Нямам данни хора в правителството да са обслужвали ДС

Румен Петков: Нямам данни хора в правителството да са обслужвали ДС

В правителството към днешна дата нямам данни да има хора, които са обслужвали ДС. Това обяви във вторник пред БНР и БНТ министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Румен Петков отрече обвиненията на журналиста Кеворк Кеворкян, че раздавал индулгенции от името на ДС. Аз коментирам наличното в архивите на МВР, обясни той. Името на Кеворкян бе споменато редом с името на Георги Коритаров като фигуриращо в архивите на бившата ДС под псевдонима “Димитър”. За разлика от Коритаров, на когото в архива се пазело цялото работно досие, за Кеворкян имало само “картонче”.

Петков обаче подчерта, че според него е много важно да се обърне внимание върху необходимостта да се опитаме “поне да диференцираме отношението си към хората, които са служили на държавата, към хората, които са работили за интересите на държавата и за нейната сигурност, и към този, другия тип, който се коментира през последните дни”. Аз мисля, че на първата група дължим уважение, допълни министърът.

Петков подчерта, че според него в неделя президентът Георги Първанов е направил много силно предложение - да се възприемат общи принципи, и тези принципи не трябва да бъдат само на политиците. Вероятно в тях трябва да бъдат ангажирани и медиите, под някаква форма, и гражданското общество.

Позицията на президента е още по-силна поради факта, че той не е бил нито обект, нито сътрудник на ДС, и очевидно изхожда от волята, че обществото се нуждае от сигурност и от спокойствие, допълни вътрешният министър.

Пред БНТ Петков подчерта, че споделя позицията на главния прокурор Борис Велчев, че по-добре да се огласи част от истината, отколкото никаква и че това е един полезен акт.

Друг е въпросът, че трябва, разбира се, да се отчита фактът, че за тези 16 години са прочиствани архиви, създадени са митове, създадени са легенди, оклеветени са хора и най-малкото на тези хора ние дължим истината, подчерта той.

“Аз считам, че този обем информация, който е останал в МВР, защото той е "профилактиран" вероятно неколкократно, би трябвало да бъде изваден пред обществото. Най-малкото, за да се знае кой кой е”, допълни Петков.

По думите на вътрешния министър, не може да се прави пряка връзка между борбата с организираната престъпност и отворянето на досиетата. “Сигурно има хора с определен тип зависимости, които не са приемливи за обществото, меко казано, но и сигурно има доста почтени хора, които просто се клеветят, както и онази група хора, работили честно и почтено за държавата, които заслужават уважение и поклон”, каза за пореден път министърът, опитвайки се да направи разлика между сътрудниците на различни отдели на бившата ДС.

Пред БНТ Петков допълни, че е информирал Партията на зелените в Европейския парламент, че България започва разсекретяването на архивите на ДС и това ще бъде правено съвършено методично съобразно нормативната уредба в страната, и, по думите му, “всичко, което подлежи на разсекретяване, няма никакъв проблем да има достъп до него”.

“Аз не зная доколко това е необходимо на медиите, още по-малко не зная доколко това е необходимо на обществото, но считам, че е един процес, който не бива да бъде насилствено спиран, и не съм аз човекът, който ще сложи прът в колелата. Петнадесет години с тези досиета се спекулира, 15 години различни хора, в това число политически сили, очевидно ги използват за натиск върху определени хора и на този процес трябва да се сложи край”, бе категоричен Румен Петков.

Пред БНР вътрешният министър допълни, че досиетата са въпрос, който не стои на вниманието на политическите партии от мнозинството, като допълни, че не смята, че някоя от тях има основания да се притеснява.

Петков допълни, че при оповестяването на информация за миналото на няколко журналисти през последната седмица не се е водил от личните си отношения. “Инициаторът за това далеч не съм аз”, припомни министърът.

Още по темата
Още от България