Борисов: Десните да бойкотират парламента до изваждането на всички досиета

Борисов: Десните да бойкотират парламента до изваждането на всички досиета

СДС се хвана на играта на котка с решението си да бойкотира предаванията на журналиста Георги Коритаров, чието агентурно досие бе оповестено публично от вътрешния министър Румен Петков. Така смята столичният кмет Бойко Борисов, който в понеделник бе гост в предаването “Коритаров live” по Нова телевизия и радио Нова Европа.

“Мислех си, че само в НДСВ имат такива мишоци, където се крият, но явно и тук е пълно с такива...Те се хванаха на играта на котка. Котката извади определен брой досиета изцяло в нарушение на закона, изборно, насочено точно срещу определени хора, за да ги съсипе тях. В същото време си прикри тези, които ги подпомагат”, заяви Борисов.

Според него зад тази акция стои БСП: “Това, че Румен Петков ги прочете, не означава, че партията не му е дала права да го направи.”

Ако десните искат да свършат някаква работа с досиетата, с тая декларация няма да направят нищо, посочи Борисов. “Защото аз знам още десетина поне водещи на предавания в различни медии, които също имат подобно агентурно дело на вашето. И понеже аз четири години съм работил с агентурния апарат, винаги ще се срещам с агентурния апарат, защото той е най-ценното на една система. В момента това, което направиха с агентурния апарат, това означава, че никой в България сериозен агент няма да може да бъде вербуван за в бъдеще”, обясни Борисов на Коритаров.

Според бившия главен секретар на МВР оттук нататък десните не бива да допускат темата с досиетата да излезе от дневния ред. “След като може твоето досие да се качи в Интернет, всички досиета на всички служби трябва да се качат в Интернет. Задължително...Защото така излиза, че от близо 700 000 ли колко агенти има единият грешник само си ти”, каза Борисов на Коритаров и допълни: “Не искам да те оправдавам и не те оправдавам.”

По думите на Борисов главният секретар и министърът на МВР не трябва да налагат т.нар. ограничен достъп до някои досиета. Кметът разясни какво означава “ограничен достъп”: “Ако ти си моят човек в момента, например,  аз ти налагам 10 години ограничен достъп до делото и който и да се интересува, ще го прехвърляме в машината нататък и още 10 години примерно този агент ще бъде пазен.”

“Затова аз задавам въпроса на тези десни, които послушаха министъра и се гнусят да дойдат при тебе. Що не се гнусят да сядат в парламента с агенти? Що другите предавания, в различните медии, не се гнусят да канят ръководителите на агентурата или, ако приемем, че един агент е килърът или убиецът на дадена съдба, така беше представено от медиите този, който го води – офицера и неговите началници от ДС, които в момента всичките са в БСП, а сигурно има и в другите партии разпръснати, излиза, че те са много добри, някои издават вестници, други са членове на Висшия партиен съвет”, каза още Бойко Борисов.

Той добави, че няма логика “агентите да стават най-мръсното нещо, а тези, които ги ръководят и ги насъскват, да вършат тази работа, са добри.”

Според Борисов, десните могат да напуснат парламента, докато там има агенти и докато не се разсекретят всички досиета. “Да стане ясно кой е агент и кой не, така както тебе те омаскариха, така всички. Дотогава да не влизат в парламента. Ето как ще дойдат и предсрочните избори”, обясни Борисов.

“Затова декларативно и ясно предлагам на сините: бойкот на всичко, в което има агенти на ДС. Тогава ще приема, че отношението им към тебе е искрено и че не са се хванали на играта на котките”, смята столичният кмет.

Той допълни, че “има решение на Народното събрание от 21.10.1994, в което е казано, че сведенията на организацията и методите на ДС не са държавна тайна и трябва да отидат веднага, всички, но повтарям, не само на МВР, първо на ВКР, на УБО, на РУМНО. Всички те трябва да отидат там.”

Българска група, “част от политическата върхушка”, заплашва Борисов

Запитан дали се страхува за живота си, след като арестуваният преди 4 години у нас по искане на Холандия и на ЕС сърбин Сретен Йосич миналата седмица бе освободен от затвор в Белград, Борисов каза: “Йосич е умен човек, за да се издигне до такива нива в йерархията на тази гилдия и в момента той е на свобода. Той няма мотив сега. Той трябва да си оправи делото, да си оправи организацията, предполагам. Едно ново убийство няма нищо да му донесе, освен да насъска всички служби в света срещу него.”

В същото време Борисов загадъчно съобщи, че “няколко служби отвън” подават информация, според която той е застрашен от “една друга, така, група, тя е българска, която работи много добре с част и от политическата върхушка в България.”

Запитан дали става дума за група, оглавявана от Младен Михалев – Маджо, единия от босовете на СИК, Борисов отговори, че няма да коментира имена, “защото не е сигурно и няма как да се докаже, че е той. Аз знам други хора, които са участвали на срещите.”

Борисов освен това не пожела да коментира с кого от политическата върхушка е свързан Маджо.

“В случая няма основание да ги назова и затова внимателно се отнасям”, каза Борисов.

Запитан отново дали заплахата за него идва от Маджо, Борисов отговори: “Не мога да кажа, че идва потенциална опасност за мене оттам, но със сигурност има една група, която би се възползвала от пускането на Сретан Йосич, за да му прехвърли вината след това.”  Накрая Борисов каза, че групата, която визира, не била тая на Маджо, за когото се смята, че от близо една година е в чужбина.

Преди няколко месеца депутатът от ДСБ и бивш шеф на НСС ген. Атанас Атанасов каза, че вътрешният министър Румен Петков е помолил знакови фигури от българската организирана престъпност да се изнесат от страната, за не пречат до влизането ѝ в ЕС от януари 2007 г.

ГЕРБ няма да клати кабинета до 1 януари 2007

 Борисов каза, че той и неговата формация ГЕРБ ще подкрепя правителството до 1 януари 2007 г., заради влизането в ЕС

“До 1 януари. Нищо не ми харесва в работа на това правителство, абсолютно нищо. Но до 1 януари нито може да се свали това правителство, нито ще е полезно за държавата да го клатим дотогава. Ако... десните сили или център-дясно, или хората, които искат да променят държавата, дотогава трябва да се подготвят, за да има алтернатива след тази тройна коалиция. Защото само преди месец алтернативата беше само "Атака" и това плашеше ЕС”, каза Борисов. В отговор на въпрос той посочи, че въпреки проблемите и критиките към България от страна на Брюксел за борбата с престъпността, той никога няма да каже нищо лошо за МВР.

Колебанието на СДС дали да го поканят на разговорите за издигане на общ десен кандидат-президент Борисов обрисува така: “Те малко сърби, боли, драго ми е. Хем те да се съберели, те да решели, пък после ние да сме ги подкрепели. Ами то от такива подкрепяници няма никога полза.”

Още по темата
Още от България