Истината на Георги Коритаров: Вярвах, че мога да бъда полезен на България

Истината на Георги Коритаров: Вярвах, че мога да бъда полезен на България
В половинчасова изповед пред Нова телевизия и радио “Нова Европа” журналистът Георги Коритаров разказа как и защо е бил вербуван от бившата Държавна сигурност. Той отиде на тази стъпка, след като преди седмица бе огласена причастността му към тайните служби. Огласяването тогава извърши министърът на вътрешните работи Румен Петков, като мотивира това с писменото искане на журналистката Ангелина Петрова да получи информация от архива на МВР дали имат досиета водещи журналисти, директори и главни редактори на централни български медии.

Според публично разпространени извадки от документи на бившата ДС Коритаров бил агент на Шесто главно управление на ДС в продължение на 10 години под псевдонима “Алберт”. Заедно с негово име, Петков обяви и имената на още трима сътрудници на ДС – на главния редактор на в. “Труд” Тошо Тошев с псевдоним “Бор”, на Кеворк Кеворкян – “Димитър”, и на самата Ангелина Петрова – “Липа”. Спореед охотни обяснения на министър Петков после, се оказа, че “Бор” не бил сътрудник на ДС, а за “Димитър” имало само картонче. Петрова пък каза, че никога не била допускала, че е “явочник” на ДС. За Коритаров обаче по някакви причини се пазело цялото му работно досие.

Скандалът с досиетата избухна в момента, когато самият Коритаров бе в Чикаго на Световната среща на българските медии.

Пред НТВ журналистът разказа, че вербуването му от ДС е станало в университета, след като от службите използвали за шантаж факта, че се уволнил предсрочно от казармата с фалшиво медицинско, епикризата в което го лишавала от правото да бъде студент.

Според разказа на Коритаров той не знаел, че работи за Шесто управление. По-късно, по думите му, той бил прехвърлен към Първо главно управление по линия на външнополитическото разузнаване. Там журналистът бил работил по три направления – югославско, китайско и румънско поради доброто вледеене на чужди езици. Георги обясни, че е бил мотивиран да сътрудничи, защото мислел, че работи за България и нейните интереси.

Коритаров каза още, че е бил отстранен от разузнаването през 1984 г., а не както министър Петков обяви – 1989 г. Това станало след скандал, в който, по думите му, разработващият офицер го обвинил, че бил скрил факта за заболяването си, освободило го предсрочно от казармата.  

Журналистът се извини публично на тези, на които може да е бил причинил неудобства и неприятности по време на сътрудничеството си с ДС. Той благодари на директора на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който бил достоен генерал за разлика от “вътрешния министър Румен Петков”.   

Още по темата
Още от България

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?