Ген. Атанасов: В МВР не е цялата истина за досиетата

Ген. Атанасов: В МВР не е цялата истина за досиетата
Архивите на бившите тайни служби не са само в МВР, затова данните, които представя вътрешният министър Румен Петков не са пълни. Това обяви във вторник депутатът от Демократи за силна България ген. Атанас Атанасов. Той припомни, че архивът на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност днес е в Националната разузнавателна служба (НРС), а в другите специални служби се пази архивът на военното контраразузнаване.

Ген. Атанасов допълни, че той самият знае много неща, но “не иска да се превръща в Румен Петков”. По време на правителството на Иван Костов ген. Атанасов беше директор на Националната служба за сигурност (НСС).

От ДСБ настояха също президентът Георги Първанов да огласи дали е истина или не, че е имал агентурно име “Гоце” в ДС. Вярно е, че Първанов е проверяван няколко пъти – и като кандидат-депутат, и като кандидат-президент и именно затова трябва да отговори веднъж завинаги вярно ли е или не е, подчерта зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев.

От партията настояват и за законова процедура и орган, който да осигурява достъп до документите на бившите тайни служби, след като специализираният закон беше отменен при управлението на НДСВ и ДПС.

От ДСБ ще внесат предложение депозираният от ДСБ проектозакон за досиетата да бъде включен в четвъртък в седмичната програма на Народното събрание.

СДС се обяви против ранното оповестяване на единна дясна президентска кандидатура. Това заяви лидерът на партията Петър Стоянов.

Обявяването преждевременно на единна кандидатура в следващите дни ще е грешка, бе категоричен той. По думите му, обявяването трябва да бъде предшествано от среща на лидерите на 8-те партии, които участват в преговорите.

На противната позиция – че няма нужда от нов закон – застана във вторник ръководството на СДС след заседанието на Националния изпълнителен съвет (НИС) на партията.

Досиетата трябва да бъдат отворени безусловно и то не избирателно както е сега, а на основата на закон, обясни лидерът на СДС Петър Стоянов.

Ако има нужда от промени в действащите закони, те трябва да бъдат направени бързо, но няма нужда от нов закон, бе категоричен Филип Димитров. По думите му е крайно време да бъде направено разграничение между публичните личности и частните лица.

В групата на публичните личности Димитров включи политици, журналисти и магистрати “или всички онези, които имат табиета да се показват по телевизията”.

По думите му не бива да има проблем при огласяването на лични данни за публични личности, както и че не може човек да е едновременно публична личност и действащ агент на службите.

Така ще избегнем резилите да се изпращат в Брюксел хора, на които им се отказва достъп до информация, допълни Филип Димитров.

Според Петър Стоянов дебатът за досиетата в този момент е дебат за това може ли БСП да се пребори сама със себе си и с миналото си, тъй като бащите на днешната организирана престъпност са по високите етажи на някогашната ДС.

И от СДС, и от ДСБ обясниха като медийна акция решението на президента Георги Първанов да огласи публично имуществото си, което е описал в данъчната декларация до Сметната палата.

Вместо да прави това, Първанов трябваше да наложи вето върху закона, с който мнозинството реши данъчните декларации на публичните личности да не се оповестяват в интернет, подчертаха от ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България