“Юниливър” спира производство в България и го мести в Румъния

Компанията "Юниливър – България", дъщерна на мултинационалната компания Unilever в областта на битовата химия и производството на хранителни продукти, спира производство на маргарините "Калиакра" и "Рама" в Добрич и го прехвърля в Плоещ, Румъния, съобщиха от фирмата във вторник. Производството на маргарин по технология на “Юниливър” започна през 2003 г. в най-голямата българска слънчогледова рафинерия “Калиакра”.

Заводът на "Юниливър" в Плоещ е с по-високи технологични мощности, се уточнява в съобщението. Решението е част от плана за концентрация на продукцията в стратегически точки, които са в състояние да осигурят дългосрочно развитие на производството.

Според вицепрезидента на "Юниливър", отговарящ за производствената част, Марк Енгел, в компанията били наясно със социалния ефект от решението за служителите в  Добрич. Уверението му е, че фирмата има ангажимент да се отнесе към всеки с подобаващо уважение и достойнство. Служителите на пълен работен ден в завода в Добрич са 70, а на срочен договор са наети още 30 души.

Вкусът, качеството и достъпността на марката "Калиакра" няма да се променят, съобщават още от "Юниливър".

Интересът на “Юниливър“ към “Калиакра“ датираше от 1996 г. Тогава компанията не успя да реализира плановете си за покупка на маслената рафинерия, а заради икономическата криза през 1996 - 1997 г. се изтегли от страната. През 1999 г. мултинационалната компания се върна на българския пазар с “Юниливър - България“.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?