Юнионбанк предлага ипотечни кредити с 35-годишно изплащане

МКБ „Юнионбанк” вече отпуска заеми с максимален срок на погасяване 35 години, който е най-дългият, предлаган в момента на пазара, съобщиха от банката в понеделник. Кредитите се отпускат в лева или в евро при лихви от 6.45%. Годишният процент на разходите е 6.79%. Възрастта на кредитоискателя към края на срока на издължаване на кредита може да е дори 70 години.

При ипотечен заем за 50 хиляди лева месечната вноска при новия по-дълъг срок от 35 години е 300 лева. Предлага се и гратисен период за изплащането до една година. При подписването на договора се сключва и безплатна застраховка “Живот” и “Имот” за целия срок на заема.

МКБ „Юнионбанк” отпуска ипотечни кредити за покупка на недвижим имот, строителство, както и за покупка “на зелено”. Банката предлага схема, при която финансирането може да достигне до 100% от цената на закупуваната недвижимост.

Според анализа на Юнионбанк на кредитния пазар в България ипотечните кредити към края на юни вече са 99 хиляди броя на обща стойност от близо 4.5 млрд. лв. Средната сума на един ипотечен кредит достига 45 хиляди лева, отпуснат при ефективен годишен процент от 8.4%. В рамките на изминалите дванадесет месеца са разрешени ипотечни заеми в размер на близо 2 млрд. лв.

Най-много заеми банките са отпуснали в лева – около 75% от всички ипотечни. Средната сума при тях обаче е по-ниска от общата средна в лева и валута и възлиза на 37 хил. лв.

Ипотечните заеми в евро наброяват 24 хиляди. Средната сума по тях обаче е много по-висока и достига 68 888 лева. През последните дванадесет месеца общият им обем се е удвоил и от 812 млн. лв. през юни 2006 г. вече е 1,6 млрд. лв. Ипотечните заеми си остават най-динамичният банков продукт с годишен ръст от 74,6%.

МБК „Юнионбанк” е част от германската банкова група Байерн ЛБ. ЕБВР притежава 6%, а частните акционери - 34%.  Към средата на годината активите на Юнионбанк възлизат на около 700 млн. лв. Кредитите са над 430 млн. лв., което е ръст от 45% на годишна база, а привлечените средства – 610 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?