Юнкер: Ако британците пожелаят, нека останат в ЕС

Юнкер: Ако британците пожелаят, нека останат в ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че все още е валидно предложението Великобритания да остане в ЕС, независимо че двете страни навлязоха във втората фаза от преговорите си за разделяне, предадоха световните агенции.

Юнкер каза в сряда пред Европейския парламент, че член 50 бе задействан, за да може Великобритания да напусне блока, но добави, че има друг член, който "им позволява да се присъединят отново и аз с радост бих улеснил това". Юнкер има предвид член 49 от Лисабонския договор, разрешаващ ново членство, припомня Франс прес.

"Не изхвърляме британците навън. Искаме да останат. И ако те пожелаят, трябва да им бъде позволено да останат", каза Юнкер пред евродепутатите.

За втори път за два дни Юнкер се обръща по този начин към британците. Подобно изявление той направи вчера заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, отново говорейки пред евродепутати.

"Вчера господин Туск и аз самият протегнахме още веднъж ръка и казахме на британското правителство, че в случай, че искат да следват друг път, различен от този на Брекзита, ние ще бъдем готови да говорим за това", заяви Юнкер. "Забелязах, че в Лондон това предложение предизвика почти раздразнение", допълни Юнкер.

Той заяви още, че иска да има "разумни отношения" с британското правителство в следващия етап на преговорите за Брекзит.

"Бих искал да имаме едни разумни отношения и да не опитваме всеки път да се вадим взаимно от играта", каза Юнкер. "За мен излизането на Великобритания е катастрофа, провал, за който ние всички носим отговорност", допълни той и каза, че Брекзит води до ситуация, в която и двете страни са губещи. "Британският премиер Тереза Мей самата каза, че британците никога не са се чувствали добре в ЕС и за 40 години не са получили възможността да се почувстват по-добре. И затова мнозина могат да бъдат упреквани", допълни Юнкер, цитиран от ДПА.

Същевременно днес съветник на френския президент Еманюел Макрон каза, че Франция е готова да помогне на британците да останат в съюза или да се върнат в него, ако поискат, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?