Юнкер: Ако ЕС се разпадне, ще има война на Западните Балкани

Юнкер: Ако ЕС се разпадне, ще има война на Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е предупредил САЩ, че с говоренето си в полза на "Брекзит" могат да доведат до разпад на ЕС, а оттам - до война на Западните Балкани. В интервю за "Файненшъл таймс" Юнкер съобщи, че е говорил по темата с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

"Казах на вицепрезидента да не говорят по този начин. Да не насърчават и други държави да напуснат, защото, ако ЕС се разпадне, на Западните Балкани ще има нова война”, посочва председателят на Еврокомисията.

Юнкер е настоял също на държавите от Западните Балкани да се предложи ясна перспектива за членство в ЕС.

"Ако ги оставим сами, Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Македония, Албания, във всички тези държави отново ще има война”, каза Юнкер.

Вицепрезидентът Пенс беше в Брюксел на 20 февруари, но досега не бяха известни подробности за разговорите му.

Юнкер коментира, че ентусиазмът на американския президент Доналд Тръмп около напускането на Великобритания е "дразнещ" и "изненадващ". Според Юнкер те показват, че Тръмп не е наясно със сложната история на Европа.

Председателят на Европейската комисия планира да посети САЩ следващия месец, но не е сигурен дали ще се срещне с президента Тръмп.

"Опитват се да уредят среща, но той има други приоритети. Между другото, той не разбира нищо от Европа. Говорил е с Туск (председателя на Европейския съвет Доналд Туск) по телефона и си мислел, че говори с мене“, сподели Юнкер.

Той посочва, че Брекзит ще струва на Лондон около 60 млрд. евро. "Всеки ден откриваме нови проблеми, които дори не сме си представяли. Хората мислят, че Брекзит е краят, но не е. Това е само началото", коментира Юнкер.

Споделяне

Още от Европа