Юнкер: Изявлението на Мей още не дава начало на процеса на Брекзит

Юнкер: Изявлението на Мей още не дава начало на процеса на Брекзит

Изявлението на британската премиерка Тереза Мей относно Брекзита, направено вчера, само по себе си не е равнозначно на начало на процеса на излизане на Великобритания от ЕС, каза на сесия на Европарламента в Страсбург днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

"Приветствам разясненията, направени от британската премиерка. Аз ѝ казах снощи, че едно изявление само по себе си не слага начало на процеса на преговорите", отбеляза той. Юнкер подчерта, че в Брюксел все още очакват от Лондон официално уведомление за излизане от ЕС, както изисква член 50 на Лисабонския договор.

"Веднага щом Обединеното кралство задейства член 50, ще започнат безпрецедентни преговори, които, според договора, трябва да завършат за две години и които ще имат сериозни последствия за тази страна, за 27-те страни членки и за ЕС като цяло", добави шефът на Еврокомисията.

"Аз, от своя страна, ще направя всичко тези преговори да доведат до балансирано решение при пълно спазване на нашите правила", подчерта Юнкер.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви днес, че ЕС и Великобритания трябва да се стремят към възможно най-широко и всеобхватно споразумение за свободна търговия при предстоящото излизане на Лондон от блока, защото в противен случай Европа е пред риска да понесе икономически щети.

Според него, макар че Брекзитът е "лоша новина за Европа, както и за Унгария, Евросъюзът не трябва да наказва Лондон за неговото решение. Той призова за тясно сътрудничество между ЕС и Великобритания в области като сигурността и трудовия пазар. Сиярто предупреди, че Обединеното кралство вероятно бързо ще сключи търговски споразумения с други страни, което поставя рискове пред Евросъюза, ако последният се окаже по-слабо конкурентоспособен.

А премиерът на Малта Джоузеф Мускат каза в Страсбург, че условията за Брекзита трябва да са такива, че да лишават Великобритания от преимуществата на членството в ЕС. "Ние искаме справедливо споразумение с Лондон, но условията в него трябва да отстъпват на привилегиите, от които се ползват членовете на ЕС. Да смятаме, че може да бъде иначе, означава пълно откъсване от действителността", добави той.

Според премиера на Малта, която от 1 януари председателства Европейския съвет, среща на върха на ЕС ще бъде свикана 4-5 седмици, след като Великобритания официално уведоми ЕС за решението си да го напусне.

Белгийският евродепутат либерал Ги Верхофстат, избран да води преговорите за Брекзита от името на Европейския парламент, заяви, че времената, когато Великобритания е вземала от Европа само това, което ѝ е изгодно, са приключили.

Шведската министърка за Европейския съюз и търговията Ан Линде каза, че Мей "ясно е показала, че иска много твърд Брекзит", и поясни, че очаква тежки преговори.

Обещанието на британската премиерка Тереза Мей за категорично, но приятелско излизане от Европейския съюз предизвика коренно различни реакции: оптимизъм във Великобритания и скептицизъм от другата страна на Ламанша, съобщи Асошиейтед прес.

Представители на британските власти приветстваха намеренията на Мей за сключване на "смело и амбициозно споразумение за свободна търговия" с Европейския съюз и за постигане на нови търговски договорености между Обединеното кралство и други държави.

Външният министър Борис Джонсън написа във в. "Дейли телеграф", че страните вече "се редят на опашка" за споразумения.

Съществуват неясноти по други аспекти от речта на Мей, включително около обещанието ѝ резултатите от преговорите с Европейския съюз да бъдат гласувани от парламента.

Мей и британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис отказаха да отговорят категорично на въпроса какво ще се случи, ако депутатите не одобрят споразумението. Дейвис заяви пред Би Би Си, че не очаква такова развитие и каза, че преговорите ще успеят.

Същевременно британският вестник "Таймс", който е по-скоро евроскептичен, обръща внимание на намека на Мей, че Великобритания може да навреди на икономиката на Европейския съюз, ако блокът наложи споразумение с наказателен характер. В заглавие вестникът предупреждава: "Дайте ни справедливо споразумение или ще бъдете смазани", а днешното издание на в. "Дейли мирър" обобщи посланието на Мей като "Дайте ни споразумение или ще си отидем".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?