Юнкер към Орбан: "Привет, диктаторе!"

"Привет, велики херцоже!", отвърнал унгарският премиер

Юнкер към Орбан: "Привет, диктаторе!"

"Привет, диктаторе!". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер "поздрави" унгарския премиер-популист Виктор Орбан на срещата на ЕС в латвийската столица Рига. Нестандартното приветствие е било дочуто от репортери, отразяващи срещата, но нито един от тях не дочул какво е отговорил унгарският премиер, който продължил да се усмихва, също както и Юнкер.

Малко по-късно говорителят на унгарския лидер Берталан Хавази каза, че Орбан отвърнал на Юнкер: "Привет, велики херцоже!", припомняйки, че родината на Юнкер е Великото херцогство Люксембург. Говорителят на Орбан добави, че от години унгарският премиер се обръща по този начин към Юнкер.

Председателят на ЕК очевидно беше в отлично настроение и поздравяваше участниците с различни приятелски жестове, отбелязва АФП. Така например той е предложил да заеме вратовръзка на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който по принцип не използва такава. Орбан често е критикуван за неговия "автократичен уклон", както го определят негови опоненти като бившия еврокомисар Луи Мишел, припомня агенцията. След идването си на власт през 2010 година унгарският премиер предприе дълбоки промени в сферите на правосъдието, медиите и икономиката, които бяха оценени от наблюдателите и унгарската опозиция като посегателства срещу свободата на словото.

Задявката на Юнкер припомни страхотния конфликт, възникнал след като американският сенатор републиканец Джон Маккейн определи Орбан като "неофашистки диктатор" през декември м.г. Унгарският премиер окачестви това като "атака срещу националната независимост". В последните седмици Орбан отново предизвика гнева на ЕС с намерението си страната му да не допуска никакви имигранти, както и да се поднови дебатът за смъртното наказание, което бе премахнато в Унгария още през 1990 година. Отмяната на смъртното наказание е едно от основните изисквания за постигане на членство в ЕС.

  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа