Юнкер очаква срещата на ЕС в Братислава да бъде историческа

Жан-Клод Юнкер и Роберт Фицо

Изнесеното заседание на Европейския съвет във формат от 27 държави (без Великобритания) през септември в Братислава може да бъде историческа среща. Това заяви на пресконференция в Брюксел председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран в петък от БТА.

Той отбеляза, че досега Европейският съвет е заседавал извън Брюксел само веднъж - в Испания, през 1995 година. Имаме нужда да можем да разговаряме свободно, без одобряването на решения и без да даваме обяснение за какво сме говорили, посочи словашкият премиер Роберт Фицо, чиято държава поема от днес председателството на Съвета на ЕС.

По думите на Фицо европейските лидери искат да разговарят през септември много открито за бъдещето на европейския проект. Не може да импровизираме в тази предстояща дискусия. Някои очакват да продължим, както досега. Според други има нужда от дълбоки промени в ЕС, отбеляза словашкият премиер.

Не искаме радикални стъпки, но не може да продължим, като че ли нищо не се е променило, посочи той по повод британския референдум. Трябва да подобрим комуникацията, да "продаваме" по-добре европейския проект на гражданите, заяви Фицо. Той изрази очакване септемврийската среща да доведе до пробив в търсенето на изход от референдума. Съгласни сме, че не може да има дори предварителни преговори с Лондон преди подаването на заявление за напускането на ЕС, добави Фицо.

Няма да има никакви преговори с Лондон преди подаване на заявлението, посочи за пореден път Юнкер. Нямаме време за губене, добави той. Неволно вместо "словашкото председателство", той произнесе "британското председателство", като сам определи грешката си за "шегата на деня", макар засега Великобритания да остава в графика за оглавяване на Съвета на ЕС догодина.

Съществена част от британците гласуваха за оставане в ЕС. Основният проблем за онези, които подкрепиха напускането на Великобритания, беше свободното движение на работна ръка. Това няма да променим, свободата на движение на хора е в основата на ЕС. Ако искаш достъп до вътрешния пазар, приемаш тази свобода. Не мога да отстъпя по този въпрос, заяви Юнкер.

Всички казват, че искат реформи, без да посочват какво да се промени в ЕС. Не казвам, че нищо не се нуждае от промяна, поясни председателят на ЕК.

Споделяне

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?