Юнкер: Постигането на напредък по въпросите на миграцията е жизненоважно

Юнкер: Постигането на напредък по въпросите на миграцията е жизненоважно

Постигането на напредък по въпросите на миграцията е жизненоважно, заяви в Малта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Квотите на ЕС за разселването на мигрантите приключват тази година, призовавам решенията по тях да бъдат приложени, добави той, цитиран в сряда от БТА.

Юнкер отбеляза, че ЕС е въвел допълнителна защита по външните си граници. Европейската гранична охрана работи, основно на границата на България с Турция, посочи той.

От 2013 г. повтарям, че миграцията не е проблем пред отделните европейски държави, а европейски проблем, който изисква европейско решение на основата на съпричастието. Трябва да повишим европейското присъствие в Средиземно море, трябва да обсъдим с Либия и други държави от Африка как да си сътрудничим по-добре. В следващите месеци ще преоценим системата на ЕС за предоставянето на убежище. Много по-умно е европейски фирми да инвестират в Африка, отколкото отчаяни хора да поемат с лодки към Европа, коментира Юнкер.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат, чиято страна пое председателството на Съвета на ЕС до юли, определи въпроса с миграцията като първостепенна задача. Нямаме вълшебно решение, трябват дългосрочни усилия, ще се опитаме да постигнем някакъв напредък, допълни той. Подкрепяме виждането, че тежестта трябва да бъде споделена, но преди това границите трябва да бъдат подсигурени - през тях следва да преминават само онези, които имат право на убежище. Засега тази сигурност не съществува по всички (външни) граници на ЕС, посочи малтийският премиер.

Юнкер съобщи, че днес заминава за Женева, където започнаха преговорите под егидата на ООН за обединението на Кипър. Без да драматизираме прекалено, преговорите в Женева са последната възможност за обединението на Кипър, заяви той. Мое задължение е да отида там. Има риск, но трябва да го поема, когато става дума за мир. Онези, които не рискуват, рискуват повече, обобщи Юнкер.

В отговор на въпрос за предстоящите преговори с Лондон за напускането на ЕС от Великобритания той коментира, че не желае да бъде еврофанатик. Песимизмът не е новост за Брюксел, но след моето назначение исках да пренеса сближаването в ЕС до необратима точка. Сега виждам, че искат от нас да разграждаме - не станах с тези намерения председател на ЕК. Напускането на Великобритания не е краят на европейския проект. Не съм самоцелен оптимист, искам да бъда реалист. Ако възприемаме напускането на Великобритания като началото на края, ще бъде огромна грешка, посочи Юнкер. Той съобщи, че предстои ЕК да издаде "бяла книга" (доклад с оценки и предложения) за бъдещето на ЕС.

Премиерът Мускат заяви, че Валета няма да се обвърже с двустранни преговори с Лондон преди преговорите на Великобритания с ЕС. Европейците трябва да имат единен фронт по този въпрос, добави той. Според него Великобритания трябва да получи нов статут, по-низш от членството в ЕС.

Трябва да спрем да обвиняваме онези, които гласуват за екстремисти. Трябва да се опитаме да решим проблемите, които ги тласкат в тази посока, коментира малтийският премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?