Обединението на Кипър изглежда все по-близко

Лидерите на кипърските гърци и турци си размениха карти с териториални очертания

Мустафа Акънджъ, Еспен Барт Айде и Никос Анастасиадис

Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха "историческа" стъпка към споразумение, като си размениха карти, очертаващи вижданията им за зоните, които гръцката и турската общност ще контролират в предвижданата бъдеща федерация, предаде Асошиейтед прес в четвъртък.

Това стана на преговорите под егидата на ООН, провеждащи се в Женева. Решаването на териториалните спорове е ключов момент в постигането на споразумение за възстановяване единството на страната, разделена от над 40 г.

Границите, които следва да бъдат договорени и очертани в една съгласувана обща карта в по-нататъшните преговори, ще покажат колко хора, прокудени от домовете си при разделянето на острова през 1975 г., ще получат право да си върнат собствеността по сравнително бърза процедура.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ ще определят датата за тези преговори, каза говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис в Женева. "Това не е краят на пътя, а началото на преговори по много важна част от кипърския проблем", посочи той.

Според говорителя на кипърските турци Баръш Бурджу и двете представени карти отговарят на вече договорения критерий каква част от територията на острова ще отиде в турската кипърска зона - между 28,2 и 29,2 процента.

„Предаването на картите е крайъгълен камък в историята на кипърския проблем. Ние продължаваме да се опитваме да изпълним очакванията на кипърския народ“, написа в „Туитър“ президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Анастасиадис и Акънджъ са в Женева от понеделник и обсъждат редица оставащи спорни проблеми, от които зависи дали ще бъде възстановено единството на островната държава.

Днес преговорите преминаха в международен формат, след като към тях се присъединиха външните министри на трите страни гаранти на евентуалното споразумение - Турция, Гърция и Великобритания, за да обсъдят външните ангажименти към сигурността на бъдещия обединен Кипър. Откриването на Женевската конференция за Кипър се председателства лично от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

В преговорите да се включиха и лидери на ЕС, чийто член е Кипър, между които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини. Вчера Юнкер каза пред репортери, че тези преговори са "последният шанс островът да бъде преобразуван по нормален начин".

Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, който води делегацията на страната си на конференцията за Кипър в Женева, заяви, че ако всички страни проявят гъвкавост, ще може да бъде постигнато споразумение.

„Приветствам смелостта и отдадеността, показани и от двете страни. Преговорите в Женева за Кипър предлагат и на двете страни уникална възможност да се намери решение. Обединеното кралство напълно подкрепя уреждането на процеса и е готово и иска да помогне по всеки възможен начин“, отбеляза Джонсън.

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм ще се присъедини към международните дипломати на мирните преговори за Кипър в Женева, предаде ББС, позовавайки се на източници от ООН. Те заявили, че не са очаквали Йълдъръм да се включи, но това само показвало колко важни са тези разговори.

Дори ако преговарящите постигнат пробив в решаването на кипърския проблем тази седмица в Женева, те няма да успеят да уточнят всички детайли, необходими за цялостно споразумение, заяви специалният представител за Кипър на генералния секретар на ООН Еспен Барт Айде, цитиран от ДПА.

Той изрази надежда, че двете страни в преговорите ще успеят да превъзмогнат оставащите проблеми и да се споразумеят за рамката на сигурността с гарантите, но уточни, че това няма да бъде окончателният текст на споразумението.

"Не очаквайте, че ще се върнем от Женева с цялостно споразумение в ръце", каза той, като добави, че ще отнеме време да се уточнят всички детайли.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа