Юнкер: При тези темпове, ще разпределим бежанците към 2101 г.

ЕС има проблем и с финансирането на помощта за Турция

Юнкер: При тези темпове, ще разпределим бежанците към 2101 г.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази остро недоволство от темповете на разпределение на бежанци в Европейския съюз.

"Не съм доволен от сегашните темпове за разпределение на мигрантите. Към днешна дата от 160 000 мигранти са разпределени едва 130. Ако продължаваме по същия начин, ще приключим с преселението към 1 януари 2101 година", каза Юнкер на пресконференция във Валета след края на извънредната среща на европейските лидери за мигрантската криза.

ЕС съгласува през септември механизъм за прехвърляне сред страните членки на 160 000 мигранти, пристигнали в Гърция и Италия. Тай като не всички държави са готови да приемат мигранти, процесът протича много бавно.

ЕС е изправен пред невиждана мигрантска криза, която няма аналог след Втората световна война.

По последни официални данни за последните месеци в ЕС са влезли 800 000 мигранти, като се очаква техният брой да надхвърли милион още в края на тази година.

За да се предпазят европейските страни издигат огради по границите си, а Берлин реши да връща мигрантите в първата страна, където те са регистрирани.

Европейският съюз трябва да направи всичко възможно да предостави на Турция 3 милиарда евро за борба с миграционната криза, заяви още Жан-Клод Юнкер.

"Имаме проблеми с финансирането, които се надяваме да решим в близките осем дни. ЕК може да отдели 500 милиона евро, а страните членки ще трябва за две години да съберат останалите 2,5 милиарда евро. Това е трудно, но трябва да осигурим нужната сума от 3 млрд. евро", каза Юнкер на пресконференция след среща на върха на ЕС за миграцията.

Според него въпросът трябва да се реши до края на ноември, за когато е насрочена среща на върха между ЕС и Турция, за да се подпише споразумение с Анкара.

Британският премиер Дейвид Камерън е първият лидер, който се ангажира да осигури средства за Турция в замяна на усилия от нейна страна за блокиране на мигрантския поток към Европа, пише британският в. "Гардиън".

Никоя държава досега, дори и Германия, не се е ангажирала да заплати своя дял от сметката от 3 милиарда евро с изключение на Великобритания, пише "Гардиън". В столицата на Малта Камерън предложи 400 милиона евро за плана за Турция.

Срещата на върха ще демонстрира "много тясното сътрудничество" между ЕС и Турция по бежанската криза, заяви германският канцлер Ангела Меркел, макар че сътрудничеството досега е минимално, пише британското издание.

По думите на Меркел двете страни имат "силен интерес да споделят товара" от бежанците. Според нея евентуално споразумение ще трябва да включва ангажимент от Анкара да приема обратно мигрантите, които не са турци, влезли през нейна територия в ЕС. В замяна ЕС ще ускори стъпките за облекчаване на визовите изисквания за турските граждани - ключово искане на Ердоган.

Френският президент Франсоа Оланд настоява европейският бюджет, а не толкова националните правителства, да понесе главната част от цената на споразумението.

От Турция ще се очаква да отвори трудовия си пазар за сирийските бежанци и да подобри възможностите за образование на сирийските деца, напомня вестникът.

"Гардиън" отбелязва, че макар и да не разреши най-тежката миграционна криза в ЕС, едно споразумение с Турция ще помогне на Меркел да се измъкне от тежката ситуация в страната си. За Меркел бежанската криза представлява най-големият проблем за десет години на власт, отбелязва още вестникът.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?