Юнкер свика извънредна среща за мигрантите на осем държави, сред които и България

Германия ще представи предложенията си за регулиране на кризата

Юнкер свика извънредна среща за мигрантите на осем държави, сред които и България

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква в неделя правителствени представители от няколко държави в ЕС на неформална работна среща по миграцията и даването на убежище, съобщи ДПА.

"Свиквам неофициална работна среща по въпросите на миграцията и даването на убежище в Брюксел в неделя, за да се работи с група държавни или правителствени ръководители на страните членки, заинтересувани от намиране на европейски решения преди предстоящото заседание на Европейския съвет", написа Юнкер в Туитър. 
 
В срещата ще участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.
 
Тя ще се състои четири дни преди срещата на върха на ЕС и ще бъде насочена към преодоляване на дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията. 
 
Този въпрос предизвика опасност от разцепление в управляващата коалиция на Меркел, а новото правителство в Италия засили натиска си върху други държави от ЕС да подпомагат справянето на страната с прииждащите мигранти.
 
Италианският всекидневник "Кориере дела сера" първи съобщи за срещата, в която България и Австрия ще участват като настоящ и следващ ротационен председател на Европейския съвет, отбелязва БТА. 
 
В неделя Германия ще представи на останалите държави своя компромис по миграцията, каза висш представител на гръцкото правителство, цитиран от германския многотиражен в. "Билд".
 
По-рано тази седмица баварските съюзници на Меркел ѝ дадоха срок от две седмици да договори общо решение на мигрантския въпрос с други европейски страни, като така "охладиха" временно спора, който от седмици застрашава стабилността на управляващата коалиция в Германия. 
 
Ако такова споразумение не бъде постигнато до уречения срок обаче, германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще нареди на полицията да започне да спира на границата и да отпраща мигранти, подали молба за убежище в други държави членки. 
 
Меркел каза, че може да предложи на други държави членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигрантите, подали молби за убежище на тяхна територия.
 
Германският канцлер обясни, че двустранните споразумения, които цели да сключи с Италия, Австрия и други държави, ще бъдат подобни на онова, договорено от ЕС с Турция през 2016 г.
 
Междувременно италианският президент Серджо Матарела заяви, че само обединен ЕС може да се справи с пристигащите бежанци, предаде Асошиейтед прес.
 
В изявление по повод Световния ден на бежанците Матарела каза, че "международната общност трябва да работи със споделени и дългосрочни политически решения, за да се справи с явлението, което обхваща целия свят. 
 
Особено ЕС трябва да знае как да се намесва, без да прехвърля на страните, където мигрантите най-напред са пристигнали, отговорността да се изправят пред извънредната ситуация".
 
По-късно италианският вътрешен министър Матео Салвини трябва да се срещне с премиера на Италия Джузепе Конте, за да обсъдят позицията на Рим по миграцията на предстоящата среща на върха. 
 
Лидерът на антимигрантската партия "Лига" Салвини отдавна твърди, че мнозинството от спасяваните в морето хора не са бежанци, а икономически мигранти, припомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?